Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР откри новия сезон с концерт в Първо студио на БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов откри новия сезон с концерт на 11 октомври в препълненото Първо студио на националното радио. Солисти в концерта бяха певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова и Сорина Богомилова и гъдуларят Борислав Гълъбов. Маестро Димитър Христов представи новия двоен диск на Оркестъра аранжименти и виртуозни изпълнения на 23 пиеси, специално записани за изданието.

Със „Шопски игри“  на Димитър Трифонов в изпълнение на Оркестъра за народна музика започна концертът в Първо студио. Сорина Богомилова беше солист в „Огрея ми ясно слънце“, „Зафалил се Стефан ерген“, „Сакам да се женим“ и „Сви се облак“, всички в аранжимент на Николай Петров. Младият гъдулар Борислав Гълъбов солира в своите композиции „Бавна мелодия“  и „Девойко, бално ли ти е“, както и  във „Водено хоро“ (аранжимент Марек Дяков). Носителката на Грами Христина Анастасова солира в „Стоян Калина думаше“, „Седнала е Янка“ и „Ден дойде, Янко“, всички в аранжимент на Костадин Генчев. Русанка Комитова беше солист в „Карала Ганка говедата“ (аранжимент и кавал Недялко Недялков), както и в „Отишла бяла Русанка“, „Росен на мама продума“ и „Къде, къде си любе“ (аранжимент Пейо Пеев). Концертът завърши със „Синаговски танц“ (музика Ангел Димитров) в изпълнение на Оркестъра за народна музика.

Специален гост на събитието беше Греъм Диксън, ръководител на Радио департамента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия