Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Номинации за Голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР за 2018 година (видео)

Годишната награда на БНР „Сирак Скитник“ е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. Наградата се връчва всяка година на 25 януари, Деня на радиото.

С оглед на дейността на Българското национално радио като обществена електронна медия, наградите са обособени в три категории:

Голямата награда „Сирак Скитник” - за значим принос в развитието на Българското национално радио.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – ЕКИП „НОВИНИ“

2. Номинация на РРС Благоевград - Музикално-продуцентският комплекс с ръководител д-р Маргарит Русев

3. Номинация на РРС Бургас – Подкрепя номинацията на РРС Варна наградата да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР

4. Номинация на РРС Варна – да бъде присъдена колективно на Регионалните радиостанции на БНР – Радио Благоевград, Радио Бургас, Радио Варна, Радио Видин, Радио Кърджали, Радио Пловдив, Радио София, Радио Стара Загора и Радио Шумен/ по азбучен ред

5. Номинация на Дирекция „Музикална къща БНР“ - Симфоничен оркестър на Българското национално радио

6. Номинация на Главна редакция „Радио България“ – За отразяването в чуждоезиковите сайтове на Радио България събитията от календара на Българското европредседателство.

Награда за радиожурналистика - индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на Българското национално радио като обществена медия през изминалата година;

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – Марта Младенова, репортер

2. Номинация на РРС Благоевград – Райна Ванчева

3. Номинация на РРС Бургас – Мариян Иванов

4. Номинация на РРС Варна – Кристиян Росенов Неделчев

6. Номинация на РРС Видин – Цветомир Цветанов

4. Номинация на Радио България – Десислава Семковска

Награда за радиопредаване/радио проект/мултимедиен проект, музикален проект на БНР - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година.

1. Номинация на програма „Хоризонт“ – „МАГИЯТА НА ТЕАТЪРА“ в предаването „НОЩЕН ХОРИЗОНТ“ с автори Пламена Бачийска и Георги Бангиев

2. Номинация на програма „Христо Ботев“ – ЕКИП „Драматургични форми“ във връзка с 80-годишнината му и значителния му принос в изграждането и налагането на БНР като обществена медия с най-значим принос в културния живот на страната

3. Номинация на програма „Радио София“ – предаването „Моят разказ за доброто“

4. Номинация на РРС Благоевград – предаването „Изгрей зора“

5. Номинация на РРС Бургас - „На море с БНР“ на двете регионални радиостанции в Бургас и Варна

6. Номинация на РРС Варна – поредицата исторически предавания под общото заглавие „Неизвестно за известното“

7. Номинация на РРС Пловдив – радиопредаване –„Алтер его“

8. Номинация на РРС Шумен – музикалното предаване „Фул Макс“

9. Номинация на Радио България – ПРЕДАВАНИЯ НА ТУРСКИ ЕЗИК

ПРОГРАМНИЯТ СЪВЕТ НА БНР предлага да бъде отбелязана цялостната дейност, заслугите и паметта на нашия дългогодишен колега и ръководител в БНР Георги Василски.

Георги Василски е доказано име в Българското национално радио с близо 40-годишен стаж първоначално в програма ,.Хоризонт”, а след това в програма „Христо Ботев”. Работи като редактор, зам.-главен редактор, главен редактор, директор на програма, главен секретар на БНР, като кореспондент в Букурещ за Румъния и Молдова, съдейства активно на българските общности в двете страни при поддръжката на местни медии, издаване и снабдяване с литература на български език.

Като директор на програма „Христо Ботев“ Георги Василски направи програмата 24-часова, създаде нощен и съботно-неделен блок, множество нови предавания — на социална тематика, първото етническо предаване в националния ефир, предавания за земеделците, инициатор е за осъществяване на множество предавания от малки и големи селища, които популяризират продукцията на БНР и утвърждават авторитета му в национален мащаб. Негова е идеята за рубриката „300 секунди”, в която като журналист показва модерно аналитично мислене и талантливо публицистично перо.

Георги Василски е автор на редица документални студии и на пиеси, излъчени в ефира на програма „Христо Ботев", в „Радиотеатъра” и в предаванията на редакция „Хумор и сатира”.

Автор е на книгите „Новото време”, „Палачите обичат тихо”, „За един рекорд“, „Луканов, убиецът и другите“, „Празникът е тъжна работа".

Георги Василски ни напусна на 21 септември 2018 година, като главен редактор на националната програма „Христо Ботев”.

Заради високия професионализъм, иновативен дух, организационни умения, ярко творческо и журналистическо присъствие и отдаденост към каузата БНР Георги Василски е отличаван с творчески награди и два пъти беше номиниран за голямата награда „Сирак Скитник”.


Ето какво казва Вежди Рашидов за наградата „Сирак Скитник”.