Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БНР и БНТ домакини на конференция за бъдещето на обществените медии

Александър Велев: Диалогът за обществените медии е необходим

| обновено на 25.01.19 в 14:52
17
Генералните директори на БНР Александър Велев (вляво) и на БНТ Константин Каменаров по време на конференцията
Снимка: Николай Дойчинов

"Диалогът и говоренето за обществените медии е необходим, за да е ясно на обществото какво са те, какво са обществените медии, а и на нас като ръководители на медиите да ни е ясно какво очаква обществото от нас, за да отговаря на потребностите на хората". Това каза генералният директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев на конференцията "Бъдещето на обществените медии в цифровата ера", организирана от БНР и Българската национална телевизия (БНТ).

Цифровата трансформация, правната рамка и финансирането на обществените медии в България, както и обществената мисия и цифровото бъдеще на БНР и БНТ са теми в дискусиите на форума. 

Александър Велев подчерта, че ние сме една от малкото държави, в които няма ясни правила за това финансиране и че трябва да е ясно какъв е критерият и колко пари получават:

"Вече си мисля, че най-доброто би било някакъв процент, фиксиран от Държавния бюджет, който да гарантира, че радиото и телевизията ще продължат да съществуват в България".

Велев каза, че за първи път БНР организира подобен форум съвместно с БНТ.

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров заяви:

"Както и да се гордеем с дълга и славна история, категорично се вижда, че трябва да се държим, особено в контекста на тази конференция, днешната, трябва да се държим все едно сме създадени вчера, защото просто няма друг начин да бъдем адекватни, а всички очакват от нас тъкмо това".

Голямото предизвикателство пред обществените медии е в прехода към дигиталния свят те да достигат успешно до младежката аудитория, акцентира председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел акцентира върху отговорността на обществените медии в днешните времена:

"На вас разчитаме, за да се ориентираме в океана от новини, да различим истината от дезинформацията, да чуем всички гледни точки към едно или друго събитие".

Ръководителят на Радиодепартамента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Греъм Диксън говори за общодостъпността, универсалността и многообразието на обществените медии. Мануел Матео от кабинета на еврокомисаря Мария Габриел представя последните изменения на Директивата за аудиовизуални медийни услуги. Във форума участват членове на Съвета за електронни медии, Комисията по култура и медии и Комисията по бюджет и финанси в НС, водещи медийни експерти от академичния и неправителствения сектор, генералните директори и членовете на управителните и обществените съвети на БНР и БНТ.