Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмова музика, талантливи солисти и българска премиера в концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май

Атанас Кръстев ще бъде солист в Първия концерт на Дмитрий Шостакович

2
Виолончелистът Атанас Кръстев

Филмова музика, талантливи солисти и българска премиера – това е нестандартна програма за концерта на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин на 17 май, петък, от 19.30 ч. в зала „България“.

Младият виолончелист Атанас Кръстев ще представи своята интерпретация на Концерт №1 за виолончело и оркестър от Дмитрий Шостакович. Кръстев е носител е на „Златна муза” през 2007 и „Кристална лира” през 2012. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Анатоли Кръстев.  Специализира при проф. Наталия Шаховская в Мадрид и посещава майсторски класове при Албан Герхард, Янг Чанг Чо, Томас Керъл, Роберт Коен, Антонио Менезес и др. Концертира в Австрия, Франция, Холандия, Италия, Испания, Гърция, Чехия, Словакия, Сърбия и Бразилия.

„Тиха музика“  от Валентин Силвестров, един от големите композитори на нашето време и водещ представител на авангарда в съвременната музика, ще прозвучи за първи път в България в изпълнение на Симфоничния оркестър на БНР.  Програмата на концерта включва и филмова музика от едни от най-великите композитори на XX век: Радиосимфониците ще изпълнят Сюита от филма „Дама Пика“ от Сергей Прокофиев и Сюита от филма „Мъртви души“ от Алфред Шнитке. Солист в „Мъртви души“ от Шнитке ще бъде изключителният пианист Марио Ангелов – изпълнител с дългогодишна творческа дейност с Радиосимфониците и многобройни самостоятелни изяви и концерти на международни сцени.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул.“Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на ticketsbg.com.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия