Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

James Wylie & Yako Trio откриват новия сезон на "Камерна сцена" в Радио Пловдив

С концерт на James Wylie & Yako Trio

Първо студио на Радио Пловдив отново ще е домакин на джаз концертите на "Камерна Сцена Пловдив". Новият 11-и сезон ще открият James Wylie & Yako Trio на 05 март от 19 часа. 

James Wylie от Нова Зенландия, саксофонистът и композитор, е специалният гост за концерта. Мултиинструменталист и композитор James Wylie е роден в Уелингтън, като интересите му първоначално са насочени към класическата музика .

Още, като млад печели престижни награди от Aotea Performing Arts Trust, Woolf Fisher Trust. Той завършва магистърската си степен по музика в New England Conservatory в Boston, като през годините работи и записва с имена, като Антъни Коулман, Джери Бергонзи, Алън Чейс.

Yako Trio - това са трима млади артисти, които превръщат обучението си в престижни джаз школи по света във вълнуващо музикално пътешествие, се завръщат в родния си Солун с багаж пълен с голямо разнообразие от звуци, опит и знания, за да се изправят в енергичен, откровен и импресивен разговор с нова за тях аудитория, белязана с богатото мултикултурно наследство на Балканите.

Именно това е посоката, която днес вдъхновява Yako Trio, именувано на бележития композитор и аранжор Янис Константинидис – артист с голям принос в съхранението на балканската култура и нейните послания през вековете.

Музиката на Yako Trio е надарена със съвременна и динамична звучност, стилово разнообразие и новаторство, което трудно би могло да бъде съотнесено към добре познатите стилови ограничения и клишета характерни за голяма част от проявленията на съвременното изкуство.

След редица концерти на европейската джаз сцена, артистите от Yako Trio са желан гост на повечето добре познати и престижни джаз форуми на стария континент.

Leandros Pasias - пиано
Vangelis Vrachnos - контрабас
Giorgos Klountzos-Chrysidis - барабани

James Wylie – саксофон