Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР отбелязва с голям концерт 60-годишнината си

Снимка: БТА

Винаги младият състав на Детския хор на Българското национално радио тази година празнува 60 години. Детският радиохор е един от най-известните символи на България в целия свят. Гласовете на децата от няколко поколения са огласяли планетата от Северния полярен кръг до египетските пирамиди. Концертите им са желани в Япония, Хавайските острови, Европа, Азия и Америка. Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове - от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и чужди песни. Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 година. До 2013 г негов основател, художествен ръководител и главен диригенте известният хоров специалист академик Христо Недялков. От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков – Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата „Посланик на европейската култура“. През 2015 г. хорът става носител на  Почетен плакет на Народното събрание, както и на наградата „Златно перо“ на Classic FM за принос в развитието на българската култура. На диригента Венеция Караманова е отличена с наградата „Златен век“ на Министерство на културата с грамота и печат на Симеон Велики. През последното десетилетие от съществуването си Детският радиохор спечели още много престижни отличия - почетен знак на фондация „България си ти“ за принос към българското общество и българската култура, почетен диплом на Извънредния и пълномощен посланик на Япония в България Н. пр. г-н Такаши Коидзуми /2015 г./ и с почетна грамота на г-н Таро Коно, външен министър на Япония /2019 г./ за изключителен принос в развитието на културните връзки, взаимното разбирателство и приятелството между Япония и България. През 2015 г. Детският радиохор получи и високата награда „Кристална лира“ в категорията Хорово изкуство на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ за върхови постижения през годината на родна сцена, както и приза „Ансамбъл на годината“ в класацията „Музикант на годината“ 2016 г. на предаването за класическа музика на БНР „Алегро виваче“.

Детският радиохор ще отпразнува своя юбилей с концерт на 21 март 2020 г. в зала 1 на НДК от 19.00 часа. Диригент Венеция Караманова, клавирен съпровод Светлана Ананиевска. Музикалния празник с децата ще споделят виртуозите от камерен  ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент маестро Пламен Джуров и актрисата и певица Антоанета Добрева-Нети. 

В мултимедийния спектакъл ще звучи музика от различни епохи и жанрове – произведения, белязали репертоара на Детския радиохор през различните десетилетия от създаването му, ще бъдат изпълнени обработки на класически и съвременни популярни пиеси от световната музикална съкровищница, някои от които създадени специално за състава и за юбилейния му сезон.

Юбилейният 60-и концертен сезон на Детския хор на БНР е под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев.

Концертът се осъществява със съдействието на Столична програма „Култура“.

Билети в Билетен център на НДК и online на ticketsbg.com.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!