Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново качествен джаз в Първо студио на Радио Пловдив

7
Снимка: Радио Пловдив, Марин Данев

С два поредни концерта на 15 и 16 октомври платформата "Камерна сцена Пловдив" се завръща в Първо студио на Радио Пловдив.

На 15 октомври от 19.00 часа, за първи път на пловдивска сцена, тромпетистът Нейко Бодоруво ще представи последния си проект N I K O B O.

На следващия ден, 16 октомври, отново от 19.00 часа, още един дебют, този път на българска сцена - триото на магнетичната арфистка Росица Милевска. Тя ще представи музика от своя последен проект S T E P S.

Дебютният албум NIKOBO на варненския тромпетист Нейко Бодуров (1982) е издаден през 2019 година за холандския лейбъл Optomusic.

Джаз импровизации, бийтове и електроника вплетени в оригиналните композиции носят духа на Nu Jazz стила. Един цветен микс от запомнящи се теми, експресивни импровизации и ритми, за които допринасят и изключителните музиканти реализирали NIKOBO.

След дългогодишно следване и придобиване на професионален опит на европейската сцена, през 2012г. Нейко Бодуров се установява да живее в родния си град Варна. Допринася за развитието на местната музикална сцена, като лидер и инструменталист в проекти като JazzProfilactika, Тhe Varna Swing Orchestra Project, La Migra и др. През 2015 г. той започва да продуцира инициативата Bandwagon.

По- късно създава своя авторски проект Bandwagon Acoustic (sextet). Нейко Бодуров е основният инициатор на Международният ден на Джаза във Варна, за което е удостоен с грамота от независимите награди за култура и изкуство Media AwARTs Варна 2018. През същата година основава VARNA JAZZ DAYS FESTIVAL.

NIKOBO
Нейко Бодуров – тромпет
Димитър Льолев – aлт саксофон, тенор саксофон
Димитър Бодуров – клавишни 
Михаил Иванов – бас
Димитър Семов – ударни

РОСИЦА МИЛЕВСКА ТРИО  - "Никога досега не сте чували арфата да звучи по този начин...“

Иновативният и креативен звук на триото на Рoсица е получил признание и множество награди от международни джаз сцени и конкурси: Nice Jazz Festival, Jazz de Porquerolles, Jazz en Baie, Jazz à Juan, Auvernier Jazz Contest.

Невероятният талант на джаз арфистката и композитор Росица Милевска заедно с идеите на нейните колеги Седрик Льо Дон (барабани) и Франк Льо Дон ( бас китара) ни потапят в един уникален и енергичен музикален свят, пълен с позитивни емоции и изненади.

Лекотата в съчетаването на техните инструменти и гласът на Росица, правят изпълненията им изключително чувствителни, убедителни, носещи винаги емоции.

Групата ще ви убеди,че арфата напълно заслужава мястото си в света на модерната джаз музика. Триото пристига за първи път в България за концерт на КАМЕРНА СЦЕНА ПЛОВДИВ.

В програма ще преоткриете някои от класическите джаз стандарти, аранжирани специално за концерта, както и част от най-новите композиции, присъстващи в последния им реализиран проект “STEPS”.

Росица Милевска Трио
Росица Милевска – арфа и глас
Седрик Льо Дон – барабани
Франк Льо Дон - бас





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия