Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на втората част на книгата "Великите европейци" в Радио Пловдив

Радиорубриката на Пламен Асенов, тръгнала от ефира на Радио Пловдив, продължава живота си като книга

Дългоочакваната втора част на книгата „Великите европейци“ ще бъде представена на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

Премиерата е част от културните събития, свързани с 65-годишнината на Радио Пловдив, и част от програмата „Пловдив чете“. 

Втората книга „Великите европейци“, издадена от Фондация PRO LIBRIS с финансовата подкрепа и на Радио Пловдив, включва 45 портрета на значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта и един неин символ - Сафо, гръцката поетеса от 7 век преди Христа и свършва с Джон Ленън, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на света.  

Героите на книгата са побрани в почти необятното време от 28 века. Тук е папа Уран Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; тук са Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите и кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; тук е кралица Виктория, бабата на Европа; не са избегнати и трудните въпроси около идеите и житейския път на Ницше и Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, според когото не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един. 

Книгата ще представи известният български преводач, критик и журналист Георги Ангелов, заедно с автора Пламен Асенов и художника Александър Гьошев, така че в четвъртък, 29 октомври, от 18 часа, заповядайте в първо студио на Радио Пловдив.

За поредната, но напълно нова среща с „Великите европейци“ са задължителни само две неща - маски на лицето и огнено любопитство в ума и душата. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия