Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боил Банов не оттегля законопроекта за промени в медийния закон

Снимка: Ани Петрова, БНР

Министърът на културата Боил Банов отказа да оттегли внесения за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

На онлайн среща с генералния директор на Българското национално радио Андон Балтаков министър Банов изтъкна, че основната причина да внесе в този вариант законопроекта е подписка на интелектуалци, с която се атакува мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков:

"Аз имам пред мен списъка на хората, които са първоначално подписани, който е много сериозен. В момента всички процедури по този законопроект са отворени. Аз казвам, че има подписки на интелектуалци, които блокират удължаването на мандатите, с което бламират фактически тези осем члена, вие казвате, че това няма никакво значение. Сега, как да продължим разговора нататък?", посочи Боил Банов.

В отговор генералният директор на БНР Андон Балтаков отново настоя за връщане на законопроекта в първоначалния му вариант.

"Моля ви, върнете законопроекта така, както трябва да бъде внесен, след което обществото ако иска да каже "не, аз не искам такова нещо", заяви г-н Балтаков.

От своя страна министър Банов каза: "То обществото се изказа в края на юли, господин Балтаков".

"Напротив. То не е видяло целия законопроект", отговори Балтаков.

Боил Банов: "Ама Вие ще определяте на обществото какво е видяло и какво не ли? Вие вече не сте просто директор на Националното радио. Вие сте директор на общественото мнение в България, може би?"

"Напротив. Вие направихте тази алюзия. Аз не съм казал такова нещо", отговори генералният директор на БНР.

"Ами правя я, защото съм български режисьор и съм така, със самочувствие да мога да я направя", посочи министърът на културата.

Утре министърът на културата Боил Банов ще се срещне с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, както и с  представители на Съвета за електронни медии.