Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР спечели първа награда в Международния конкурс Ян Сибелиус Фест

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс Ян Сибелиус Фест – Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категория „Детски хорове до 16-годишна възраст.“ 

Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян Сибелиус, се провежда всяка година в гр. Турку с участието на музиканти от цял свят в четири различни конкурса: за хорови състави, музиканти - инструменталисти, певци и композитори. Тазгодишното издание се проведе дистанционно.  

Класата на Детския хор на БНР беше оценена от престижно международно жури с председател Михаил Славкин, диригент на Детския хор „Преображение“ при Съюза на композиторите в Русия и членове Микеле Джозиа (Италия) и Татяна Руднева (Казахстан). 

Детският радиохор спечели първа награда в категорията „Детски хорове“ с вдъхновеното си изпълнение на пиесите „По буквари“ от Владимир Рубин, „Йове, малай моме“ от Александър Танев, „Лунна светлина“ от Дебюси в обработка на Тодор Попов и „Бохемска рапсодия“ от Фреди Меркюри в аранжимент за хор на Веселин Караатанасов със записи от Пролетния си концерт през 2019 г. под диригентството на маестра Венеция Караманова.

Пред Българското национално радио маестра Венеция Караманова коментира: „Много съм щастлива от успеха на Детския радиохор на международна сцена. Това е признание за цялата  българска хорова култура. Радвам се, че децата получиха стимул и признание за своя талант и работата си през годините. Още повече, че се случва е нашата юбилейна година, в която честваме 60-годишнината на Детския радиохор. Състезанието между много добри хорове е стимулиращо,  както и признанието на такова авторитетно жури. Радвам се, че колегите - диригентите на всички хорове също ще получат стимул да се пренастроят към новите условия. Благодаря на БНР и на ръководството му за възможността да работим спокойно. Поздравявам целия екип на Детския радиохор и на сдружение „Ангелогласно детство“, които извършиха техническата подготовка да имаме достъп до такива международни прояви!“ 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!