Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

БНР се включва в инициативата "You’ll Never Walk Alone" на 19 март

Програмите ще излъчат едновременно песента в знак на съпричастност и подкрепа в пандемията

Снимка: Ани Петрова

Програмите на Българското национално радио ще излъчат песента "You’ll Never Walk Alone" на 19 март, петък, в 9:45 часа. 

По инициатива на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) песента ще прозвучи едновременно в ефира на стотици радиостанции в Европа в знак на съпричастност и подкрепа в пандемията COVID-19. 

"You’ll Never Walk Alone" на групата Gerry and the Pacemakers се превърна в истински химн на борбата със заразата. Тя е известна като химн на футболния клуб "Ливърпул", но беше избрана заради текста си, който носи дух на подкрепа и оптимизъм. 

Точно преди година по инициатива на нидерландското обществено радио NPO песента беше излъчена едновременно от над 180 радиостанции, членуващи в EBU, сред които бяха и всички програми на Българското национално радио.


През 2020 г. “You’ll Never Walk Alone” беше изпълнявана хиляди пъти от музиканти и любители, от лекари и доброволци в подкрепа на борещите се с коронавируса. Мелодията й звучеше пред ковид-отделенията и по празните улици, речитатив с текста й беше записан от английския ветеран капитан Том Мур, а изпълнението й - от Андреа Бочели. 

 

С песента , изпълнена от Бритъни Хоурд и Крис Мартин, бяха почетени жертвите на COVID-19 по време на церемонията по връчване на наградите „Грами“ преди дни.

     

През 2021 година инициативата “You’ll Never Walk Alone” поеха белгийското Радио 2 (канал на общественото радио и телевизия VRT) и водещият Свен Пишал, който призова: „Нека с тази песен да се замислим над тежката ситуация, в която живеем и в същото време да си спомним за всички вдъхновяващи и окуражаващи моменти от изминалата година“. 

Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова също се включи в инициативата „You’ll Never Walk Alone”. Солистката Деметра-Анджалика Григорова записа у дома изпълнение на песента, с която децата от хора призовават за съпричастност и подкрепа в борбата с пандемията.

   


Ето текста на песента на български:

Никога няма да си сам 

Когато преминаваш през буря, 

дръж главата си високо изправена. 

И не се страхувай от мрака, 

защото в края на бурята те чака позлатеното небе 

и сладката сребриста песен на чучулигата. 

Премини през вятъра, премини през дъжда, 

дори мечтите ти да са подхвърляни и разпилени. 

Продължавай да вървиш 

с надежда в сърцето 

и никога няма да си сам.