Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите и резултатите – ексклузивно в ефира и платформите на БНР

Снимка: архив

Проследяване на избирателната активност, вота на българите в чужбина, гласуването на карантинираните и хоспитализираните, първите резултати – това ще чуят първи слушателите на Българското национално радио на 4 април. 

Ексклузивно социолозите от "Галъп  интернешънъл" ще обявят прогнозните резултати от екзитполовете в специалното изборно студио, което ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 часа.

Репортерите и кореспондентите на програма „Хоризонт“ ще проследят гласуването на незрящите и лишените от свобода, карантинираните у дома и хоспитализираните в Covid отделенията

Как протича машинното гласуване и има ли забавяне заради задължителната дезинфекция ще са въпросите, на които журналистите ще търсят отговори от отварянето на секциите до края на изборния ден. 

На всеки два часа ще бъде актуализирана информацията за избирателната активност в сайта на националното радио.

Лидерската битка в 25 МИР и решенията на ЦИК ще бъдат акцент в репортерските включвания от столицата. Как гласуват малките етнически и религиозни общности и как съчетават вота с Великден българските католици ще отрази националното радио.

Програма „Хоризонт“ ще следи гласуването на българите в чужбина в повече от 20 държави от три континента. Специалният пратеник на БНР Тоня Димитрова ще отразява вота в Одрин и Истанбул. Особено внимание ще има към гласуването в страните със силни рестрикции като Великобритания и Германия.  

Националното радио ще проследи вота от Австралия и Нова Зеландия до САЩ и Канада в съответните часови зони.

Обществената медия ще информира за сигнали в централната и районните избирателни комисии и ще разследва информация на слушателите за изборни нарушения. Сигнали могат да се подават в сайта на БНР за изборите azizbiram.bnr.bg в секцията „Питайте за изборите“.

Изборното студио с водещ Явор Стаматов ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин в 18.00 ч. В него слушателите ще научат първите резултати и ще чуят коментарите на социолози, политолози, експерти, представители на ЦИК и на политическите сили.

Радио България подготвя актуален блок с новини на турски език, който ще се излъчи от 20.00 до 21.00 часа в ефира на Радио Кърджали на 90.00 МНz и на честота 90.1 MHz за региона на Шумен и Лудогорието, както и на http://player.bnr.bg/  Блокът ще включва информация от специалния пратеник в Истанбул и разговори с избирателите там, анкети и интервюта с анализатори. 

Радио България ще предлага новини за хода на изборния процес и резултатите от него на десет езика с акцент върху сънародниците ни в чужбина, упражнили правото си на глас зад граница. 

Новини, сигнали, снимки и видеа българите в чужбина могат да изпращат на radiobulgaria@bnr.bg и на страниците във Фейсбук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!