Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елеонора Тахова е победител в конкурса за чиста журналистика "Web Report"

Тя зае първото място в категория "Подкаст" за качествена журналистика, базирана на факти

5
Радиоводещият Михаил Дюзев връчва наградата на Елеонора Тахова
Снимка: Булфото

Журналистката Елеонора Тахова от Радио Благоевград бе отличена тази вечер с наградата в категория "Подкаст" в конкурса за чиста журналистика "Web Report". Церемонията по награждаване се проведе в Литературен клуб "Перото" в НДК в София. Тазгодишното послание на конкурса бе "Когато авторите говорят с факти", а Елеонора спечели първото място с радиопредаването си "Пътят след Дома: Каква е съдбата на навършилите пълнолетие деца от институциите?".

Елеонора Тахова и Михаил Дюзев

В конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Във всяка категория бяха номинирани трима участници, като един от тях бе избран за победител. 

Тази година журналистите се състезаваха в категориите Общество, Икономика, Истински истории, Технологии и иновациии, Спорт, Култура и изкуство, Видеорепортаж, Фоторепортаж и особено актуалния Подкаст.

Основна мисия на конкурса Web Report е да извади на показ качествената, почтена и отговорна журналистика у нас, да търси и намира онези автори, които създават своите истории от сърце и не подвеждат умишлено аудиторията. Онези журналисти, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси и чиито истории имат смисъл, значение, достигат до ума и сърцето и остават там. Web Report иска да покаже и да напомни, че създаването на добро съдържание в българското уеб пространство и от българските медии е възможно. И че това трябва да се превърне в приоритет на медийната среда у нас.

"Обществото има нужда да се говори по важни и чувствителни теми и то с необходимата етика. Аплодисменти за организаторите, които осветляват качествената журналистика", заяви Елеонора Тахова. 

Журито, определило победителите в съответните категории, избрани между над 300 материала, бе в състав: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Това е поредна награда за Елеонора Тахова, която от 13 години е част от БНР Радио Благоевград. През тази година тя бе отличена с награда "Героите" на TimeHeroes, както и "Най-изявена млада личност на България" в категория "Личностно развитие и/или постижение" на JCI Bulgaria. Тя е и двукратен носител на националната награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“ в категория „Радио“, на наградата „Журналистика за развитие“, „Млад журналист“ на Съюза на българските журналисти, „Златна ябълка“ от Националната мрежа за деца за принос към благосъстоянието на децата в България и други.

Елеонора Тахова

Галерия