Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златен век" и "Кристално огърлие" за диригента на Детския хор на БНР маестра Венеция Караманова

Детският радиохор за втори път с титлата "Посланик на европейската култура"

Проф. Борислава Танева, заместник-министър на културата, връчва отличията на маестра Венеция Караманова
Снимка: Тихомира Методиева-Тихич

Диригентът на Детския хор на БНР маестра Венеция Караманова беше удостоена с почетния знак на Министерството на културата "Златен век" – златен печат на Цар Симеон Велики – и грамота. Отличието е за приноса й в развитието и утвърждаването на българската култура с Детският хор на БНР и по повод нейната 70-годишнина.

Детският хор на БНР бе отличен с грамота на Министерството на културата за приноса му в развитието и популяризирането на българската култура и национална идентичност и по повод неговата 60-годишнина.

Престижните отличия бяха връчени от заместник-министъра на културата проф. Борислава Танева, която поздрави Детския радиохор и маестра Караманова от името на министъра на културата и от свое име. Това се случи на сцената на зала 1 на НДК по време на грандиозния концерт по повод 60-годишнината на Детския хор на БНР.  

С "Кристално огърлие", най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, бяха удостоени Детският хор на БНР и маестра Венеция Караманова. Наградите бяха връчени от Председателя на сдружението Станислав Почекански.

Станислав Почекански, председател на Съюза на музикалните и танцови дейци

Жан-Пиер ван Авермат, генерален секретар на Европейската федерация на хоровете към ЕС, връчи присъденото на Детския хор на БНР през 2020 г. звание "Посланик на европейската култура". Престижното отличие е второ за Детския радиохор, който беше отличен с титлата и през 2002 г.

Жан-Пиер Авермат, генерален секретар на Европейската федерация на хоровете.

Близо три часа продължи спектакълът, в който участваха Камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров, Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част с диригент подполковник Ради Радев и сопраното Ина Кънчева. 

Събитието се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!