Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дисквалифицирани са две от песните, участвали в конкурса "Пролет"

Снимка: pixabay.com

Две от песните, участвали в конкурса за българска поп и рок музика "Пролет" 2021 на Българското национално радио, са дисквалифицирани. 

Това са "You`re my angel" на групата Big Mama Scandal и "Ще остана" на Мagy ft. Borislav Bozhkov.

Това се налага, след като беше установено, че в нарушение на регламента песните вече са издадени и са публикувани в интернет. 

Изпълнителите потвърдиха, че са нарушили т. 5 от регламента, според която "Песните не трябва да са излъчвани в радио и телевизионни програми, да не са издавани на аудио и видео носители, да не са изпълнявани на концерти или други събития и да не са публикувани в Интернет" и изпратиха писмено извинение до БНР. 

На извънредно заседание на Селекционната комисия беше обсъден създалия се казус и беше взето единодушно решение двете песни да бъдат дисквалифицирани. 17-членната комисия се позова на чл. 10 от действащия регламент на конкурса, според който "при нарушаване на регламента от страна на участниците, те се дисквалифицират".

Отстранените изпълнители няма да вземат участие в галаконцерта на конкурса, който ще се състои утре, 28 юли 2021 на откритата сцена в Арена София, Колодрум Сердика в Борисовата градина, с начало 20.00 часа.

Сред финалистите тази година са AIRBAG, Wet Pebbles, група Атлас, Вера Шандел и Ангел Заберски, група Лунапарк,  Electric Pie, Кристина Иванова feat. Димитър Атанасов,  Tanya DI, група Силует,  Мирослав Станчев

На галаконцерта те ще изпълнят своите нови песни за пръв път пред публика.

Зрителите на събитието първи ще разберат кой печели наградите, най-престижната от които е участие във фестивала “Евросоник” в Грьонинген (Нидерландия). 

Ще стане ясно кои са носителите на І-ва и ІІ-ра награди, определени от 7-членното професионално жури от музикални авторитети, кой печели Наградата за дебют, гласувана от Селекционната комисия, както и къде отива Наградата на публиката, определена с вота на слушателите.

Входът за събитието е свободен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!