Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът от БНР Гергана Хрисчева отличена с престижна награда

Отличието се присъжда за реализрането на подкаста "COVID ваксините"

Гергана Хрисчева

Дългогодишният журналист в ресор "Здравеопазване" на БНР Гергана Хрисчева беше отличена за втори път с награда в категория "Радио" на 12- те годишни награди "Даниела Сеизова - В името на живота"

Отличието е за реализирането на подкаста на БНР COVID ваксините

Това е първият специализиран подкаст за ваксините срещу Covid-19. В 18 епизода до момента експерти и медици отговарят на най-важните въпроси, свързани с ваксинационния процес.

Нели Куртева

Наградите са учредени по инициатива на Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум" в памет на Даниела Сеизова - здравен журналист с изключителни заслуги в популяризирането проблемите на онкоболните и на пациентите като цяло. 

Отличията се дават на журналисти, пациентски организации, лекари и представители на бизнеса, работили в полза на общественото здраве.

"Искам да благодаря на ФБПФ за поредното отличие, което получавам в името на една благородна кауза, каквито са наградите "Даниела Сеизова - В името на живота". Благодаря и на Дирекция "Дигитални проекти" в БНР и колегите, с чиято помощ реализираме подкаста за ваксините. Благодарна съм, че по време на срещите ми с лекари и експерти в епизодите за Covid ваксините разбрах, че има надежда за всички нас в битката с пандемията. И тази надежда са децата и младите хора, при които липсват конспиративните теории и страховете на възрастните", каза Гергана Хрисчева при връчването на отличието.

Нели Куртева

Наградените в отделните категории са: Печатно издание -  Вестник „Трета възраст“, за  Онлайн медия -  "Medical News"– Полина Тодорова, за ТВ репортаж -  Марина Цекова – Нова тв. 
За Цялостен принос  наградата получи  Кристина Газиева – бтв – „Спасените“. Лекар на 2020 -  проф. Паскалев – заради усилията му за откриване на болни с болест на Фабри,  за Институция -  Проф. Евгения Христакиева – за включване на лечението за гноен хидраденит за заплащане от Здравната каса.
В категория -  Борец за правата на пациентите -  бяха отличени „Капачки за бъдеще“, а в категорията -  Смело сърце -  Ивелина Дачина – онкоболно момиче, което помага на други да намерят път и лечение.
В катерията - Пациент или пациентска организация отличие получиха Ина Маринова, Шенай- Сесил Димитрова, Севдалина Иванова администратори  на – „Купи от майка на дете с увреждания, за чиято кауза БНР също прави поредица от материали.
Тодорка Костова, Полина Тодорова, проф. Асена Сербезова, Гергана Хрисчева и Димитър Панев / от ляво на дясно/
В категорията Човек с голямо сърце – известна личност в подкрепа на кауза -  отличие получи Владимир Искров – ст.треньор на  БКХУ „Левски“ - благотворителната инициатива за закупуването на специализиран бус за спортистите от баскетболния клуб "Левски" за хора с увреждания (Мойсей Стойчев, Лео Бианки, Играта, Спенс, Мария Илиева), а  Бизнесът в подкрепа на кауза отиде при - „Нощ на ангелите” в пловдивския арт квартал „Капана”. Благотворителната инициатива се провежда за втора поредна година и обединява бизнеса и гражданите.

За най-добър разследващ материал отличие получи Тина Ивайлова от Нова тв– за репортажът й „Как лекарства без рецепта могат да ни пратят в ареста“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!