Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операта "Дон Карлос" на Метрополитън със Соня Йончева ще излъчи програма "Христо Ботев" на 2 април

| обновено на 31.03.22 в 15:48
Соня Йончева като кралица Елизабет в "Дон Карлос"

Операта "Дон Карлос" на Метрополитън с участието на Соня Йончева в ролята на кралица Елизабет Валоа ще излъчи програма "Христо Ботев" на 2 април, от 20.00 ч. в "На опера в събота". Събитието става възможно благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).


Спектакълът е част от премиерните заглавия за сезон 2021/2022, а програма "Христо Ботев" ще излъчи запис от последното й представление на 26 март. За пръв път в историята си Метрополитън представш оригиналната френска версия на епичната опера на Джузепе Верди. Тя се изпълнява на френски език и е по-дълга от познатата италианска версия, като включва сцената на първата среща на Дон Карлос и Елизабет във Фонтебло – завръзката на цялата сага за обречената любов на кралските особи, която се развива на фона на на драматични събития от царуването на крал Филип II.


Музикалният директор на Метрополитън Яник Незе-Сеген застава на подиума на световноизвестния състав от звездни солисти. В ролята на Дон Карлос е тенорът Матю Поленцани, Соня Йончева е кралица Елизабет, мецосопраното Джейми Бартън е в ролята на принцеса Еболи, бас-баритонът Ерик Оуенс представя крал Филип II,  Джон Релия е Великият инквизитор, а баритонът Етиен Дюпи е Родриго, маркиз Поза. Шедьовърът на Верди е в монументална нова постановка на Дейвид МакВикар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!