Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР с нов Обществен съвет

Четирима изявени журналисти ще бъдат част от състава на новия Обществен съвет на БНР, който гласува днес Управителният съвет на медията. Това са дългогодишният директор на департамент „Радио“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и журналист, посветил цялата си професионална кариера на радиото като медия - Райна Константинова, един от емблематичните гласове на „Хоризонт“ и първи директор на Радио София Юлия Гигова, Петър Галев, който в продължение на 15 години работи в обществената медия като репортер, редактор, водещ и ръководител на новините, а от 2001 до 2007 г. и като директор на програма „Хоризонт“ и Милена Димитрова - журналист с активна 24-годишна практика, носител на много международни отличия, сред които международната годишна награда „За по-добро разбирателство в Югоизточна Европа”, „Златното перо“, приза на USAID и КОАЛИЦИЯ 2000 за журналистически разследвания и за международните й медийни проекти.

В новия състав на Обществения съвет на БНР са още ректорът на НМА „Проф. Панчо Владигеров” проф. д-р Сава Димитров, едно от ярките имена в историята на българското хорово изкуство Ваня Монева и Радина Велчева – основател на фондация „Искам бебе“, носител на „Почетен знак на държавния глава за изключителен принос и заслуги за утвърждаването и защитата правата на децата в България, „Жена на годината - 2010“ в сектор „Общество“, „Достойните българи“ – на „24 часа“.

"На фона на динамично променящата се обществено-политическа ситуация е от особено значение БНР да има силен и ангажиран Обществен съвет, който да подпомага изпълнението  на обществените функции на медията, нейната важна роля да бъде източник на достоверна, пълна и качествена информация, да бъде гарант за свободата на словото. Вярвам, че тези ярки и силни всяка в своята сфера личности ще допринесат за това", аргументира предложението си за членове на Обществен съвет на БНР генералният директор Милен Митев.

Още информация за членовете на Обществения съвет:

Райна Константинова е сред личностите, посветили цялата си професионална кариера на радиото като медия. От 2016 г. до 2019 г. е председател на Обществения съвет на БНР, а преди това - дългогодишен директор на департамент „Радио“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), в който членуват 68 обществени медийни организации от 56 страни. В БНР изминава последователен път на развитие като журналист, заместник-главен редактор и директор на Радио България. От 1991 до 1995 г. Райна Константинова заема длъжността заместник-генерален директор на БНР. Носител на специалната награда за цялостен принос към общественото радио в Европа, присъдена ѝ през 2011 г. от най-престижния медиен фестивал – При Европа и на Голямата награда „Сирак Скитник“ на БНР.

Юлия Гигова е един от емблематичните гласове на обществената медия. Постъпила в радиото през 1977 г., тя започва като нещатен сътрудник. След това е репортер и само след няколко години е една от водещите на „Хоризонт преди всички“, „Хоризонт до обед“, „Разговор с вас“. В продължение на 7 години (от 1995 г.) е отговорен редактор на сутрешната линия на програма „Хоризонт“. Два поредни мандата от 2001 г. е член на УС на БНР. През 2007 г. става първият директор на столичната програма на БНР „Радио София“, добила популярност сред слушателите и професионалната общност с новаторското си звучене.

Милена Димитрова е журналист с активна 24-годишна практика, носител на много престижни отличия, сред които международната годишна награда „За по-добро разбирателство в Югоизточна Европа” (2007 г., Виена), „Златното перо“, двукратен носител е на годишната награда на Съюза на българските журналисти и приза на USAID и КОАЛИЦИЯ 2000 за журналистически разследвания и за международните й медийни проекти. Член е на Управителния съвет на SEEMO, Медийната организация за Югоизточна Европа със седалище във Виена.

До 2007 г. е работила във вестниците „168 часа”, „Труд”, „Дебати”, „Работническо дело” и в телевизионното предаване „На чисто”, като същевременно е била и хоноруван преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1994-2007) и в Американския университет в България (2004). Защитила е докторска дисертация по журналистика през 2002 г. и е автор на десет книги.

Петър Галев – журналист, магистър по здравен мениджмънт от МУ - София, магистър по български език и литература от СУ „Св. Климент Охридски“. В продължение на 15 години (1992 - 2007 г.) работи като репортер, редактор, водещ и ръководител на новините, а от 2001 до 2007 г. и като директор на програма „Хоризонт“ на БНР. 9 години програмен директор на Health Media - първата здравна медийна група в България, издател на в. „Животът днес“ (2008 - 2017 г.); медицинското списание "Health.bg"; интернет сайтовете www.health.bg и www.jivotatdnes.bg. Три мандата член на Обществения съвет на Център „Фонд за лечение на деца“.

Проф. Сава Димитров е ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Завършва академията и специализира в Париж. Преподава кларинет и методика на преподаването по дървени духови инструменти в НМА „Проф. Панчо Владигеров” и в НМУ „Любомир Пипков”. Доктор от 2007, доцент от 2010, професор от 2013 г. От 2014 г. е редовен гост-професор в департамента по музика към Скопския университет. Има диплом за педагогически постижения от Министерството на образованието, науката и младежта. Участва като член на жури на български и международни конкурси.

Бил е солист на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио, камерен ансамбъл „Софийски солисти”, оркестър „Симфониета”, оркестър „Оркестрал” и др. 

Автор е на  книгите „Българската кларинетна школа”  (2007) и „Пътят на кларинетиста” (2011).

Ваня Монева е сред ярките имена в историята на българското хорово изкуство. Завършва с отличие ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Васил Арнаудов, със специалност „Хорово дирижиране”, което поставя началото на впечатляващия ѝ творчески път. Преди проекта на живота ѝ – хорът „Ваня Монева”, тя е главен художествен ръководител и диригент на „Космически гласове от България”, „Мистерия на българските гласове”, Женски народен хор при БНР, Представителен смесен хор „Алеко Константинов”, Хор на софийските девойки, Представителен смесен хор „Петко Стайнов” и хорова школа – гр. Казанлък, както и редица други хорови формации в гр. София, Лом и Стара Загора. Работила е като музикален продуцент в Българското национално радио, където прави записи с певци и инструменталисти, продуцира оркестъра за народна музика, организира концерти, попълва и съхранява фонотеката на радиото. Носител е на редица престижни награди, сред които: кристално огърлие на Съюза на българските музикални и танцови дейци, първа награда в отворената категория на Международния хоров конкурс „Нека пеят народите” на Европейското радио (EBU), 2015г., „Музикант на годината“ за 2014 в класацията на „Алегро виваче” на БНР, „Златна книга” за принос за развитието на българската култура, 2011 г., „Златно петолиние” от Съюза на българските композитори, 2005 г., специална награда на „Салон на изкуствата”, НДК, 2000 г.

Радина Велчева – завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“, след това специализира „Реклама и бизнескомуникации“ в УНСС. През 2013 г. се дипломира в първата магистърска програма по „Интегративна биоетика“ във Философския факултет на СУ.

От 1993 до 1995 г. е водещ на „Студентско радио Га-Га“ в БНР, програма „Христо Ботев“. От 2000 до 2003 година е ръководител на отдел „Спонсорство“ в БНТ, а след това работи като медиен експерт в различни рекламни и медийни агенции.

През 2007 г. основава фондация „Искам бебе“ – неправителствена организация, работеща и до днес в защита правата на пациентите с репродуктивни проблеми. Била е член на Обществения съвет на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването, както и на много работни групи за майчино и детско здравеопазване.

Носител на наградите: „Почетен знак на държавния глава за изключителен принос и заслуги за утвърждаването и защитата правата на децата в България, „Жена на годината - 2010“ в сектор „Общество“, „Достойните българи“ – на „24 часа“ и др.


По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!