Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С "Нова европейска музика" открива новия си сезон Биг бендът на БНР

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев открива 62-ия си сезон с концерт от поредицата „Нова европейска музика“ на20 октомври,от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Солист ще бъде младият немски саксофонист, композитор, аранжор и блестящ импровизатор Тобиас Хофман.

Почитателите на съвременния джаз ще имат удоволствието да чуят неговата впечатляваща и многократно награждавана авторска музика, аранжирана специално за Биг бенда на БНР.

Тобиас Хофман е търсен и предпочитан от водещи европейски и световни джаз оркестри и формации като инструменталист, импровизатор провокативен съвременен композитор и аранжор. Работил е с Виенския джаз оркестър Spittelberg, Хамбургския Биг бенд (NDR Big Band), Кьолнския джаз оркестър (Subway Jazz Orchestra), Биг бенда на Словенското радио (Big Band RTV). Свирил е с музиканти като Боб Минцър, Джо Гаярдо, Александър фон Шлипенбах, Паул Кун, Бени Голсън. На 20 октомври Хофман ще бъде на една сцена с неподражаемия Биг бенд на БНР.

Композициите му имат престижни отличия от авторитетни международни конкурси и форуми за джаз като Международния европейски музикален фестивал в Нерпелт, Белгия и „EuroregioBigBandContest 2013“ в Енсхеде, Холандия. Пиесата „Тобиас Хофман Нонет“ е отличена с Първа награда в категория „Бенд“ на Международния онлайн конкурс „Made in New York Jazz Competition 2019“ от първокласното жури Лени Уайт, Ренди Брейкър и Майк Стърн.

Първият концерт от новия сезон на Биг бенда на БНР с участието на виртуозния Тобиас Хофман е само началото на новата вълнуваща и силно интригуваща програма в репертоара на оркестъра, чиято амбиция е да представя най-доброто от многообразието на съвременната джаз музика.

Билетите за концерта на 20 октомври са в продажба в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти: