Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР стъпи на бургаска сцена за първи път

62 години след своето създаване, детският хор на Българското национално радио се качи за първи път на бургаска сцена. Поводът е 10-тата годишнина от създаването на БНР Бургас. 

От сцената на Културен дом НХК в Бургас маестра Венеция Караманова сподели: 

"Имаме книга, в която е описана пътеката на детския радиохор, къде сме музицирали по света и в България. Оказа се, че днес хорът стъпва за първи път в Бургас."

Специален гост на концерта беше зам.-кметът по културата в Бургас Диана Саватева: 

"За нас е чест да посрещнем музиканти от толкова висока класа. Усещането е, че освен тези прекрасни деца на сцената, заедно с тях присъстват и поколения музиканти, които са израснали със съставите на детския хор на БНР."

Генералният директор на Българското национално радио Милен Митев е на мнение, че концертите на детския хор в Бургас трябва да се превърнат в традиция. 

"Отдавна ми се иска музикалните състави на БНР да не правят събития само в столицата, а да могат да ходят в страната, а и извън нея. Затова и съм много щастлив и благодарен на Община Бургас и на БНР Бургас, че помогнаха това събитие да се реализира. Мисля, че това е едно добро начало", сподели Митев.

Програмата на концерта включваше както български, така и световни произведения.  Бяха представени 14 изпълнения от богатия репертоар на хора, който наброява над 180 песни. 

"Исках да покажа красотата на класиката и очарованието на съвремието. Исках да покажа кои сме ние с българските песни, а с чуждите - какво можем да пеем. Тези талантливи, български деца могат да пеят всичко и това се цени по големите сцени", сподели маестра Караманова. 

Тя издаде, че подготвят коледен концерт, в който хористите ще пеят на почти всички езици на Европа и Америка.

Концертът на детския хор на БНР се реализира със съдействието на Община Бургас и БНР Бургас. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!