Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР празнува 70-годишен юбилей

"Оркестърът от солисти" открива празничния си сезон на 14 ноември

Ярка, вълнуваща, докосваща сетивата, с впечатляващи гост-солисти от различни фолклорни области  - такава ще бъде програмата на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов през неговия 70-и юбилеен сезон.

Откриващият концерт на 14 ноември от 19:30 часа в зала „България“ ще представи богатите музикално-фолклорни традиции от Родопите, Тракия, Странджа, Северна България, Добруджа и Шоплука. В празничната вечер заедно с виртуозните музиканти от Оркестъра на сцената ще видим Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров, Цветанка Варимезова и Галина Дурмушлийска, Жечка Сланинкова, Дарина Славчева, Цонка Димитрова, Христина Анастасова, Нели Андреева, Христо Косашки, Димитър Лукарски, Димитър Арнаудов и Петя Панева.

Гост-инструменталист в първия празничен  концерт на Оркестъра за народна музика на БНР ще бъде Асът сред акордеонистите Петър Ралчев – музикант с огромно влияние в жанра през последните няколко десетилетия.

Кулминацията на вечерта ще бъде съвместното изпълнение на сцената на зала „България“ на Оркестъра за народна музика на БНР и хор „Мистерията на българските гласове“.  Двата състава имат богата съвместна музикална история, записана в златните страници на фолклорното ни наследство.

„Брала мома ружа цвете“, „Люлка се люля“, „Карай моме“, „Седнали са тридесет делии“ са само част от запомнящите се съвместните изпълнения на Народният радиохор или „Ансамбъл за народни песни на БНР“, както се е казвал тогава, и Оркестърът за народна музика. По-късно с една част от певиците от Радиохора след 90-те години е сформиран известният по цял свят днес хор „Мистерията на българските гласове“. Срещата след 30 години на двата състава е дълго чакана и мечтана за почитателите на българския фолклор, както и за поколенията изпълнители, израснали с музиката на Ансамбъла.

В изпълнение на Оркестъра за народна музика на БНР и  хор „Мистерията на българските гласове“ на 14 ноември ще звучат великолепни ансамблови шедьоври от Стефан Мутафчиев, Анастас Наумов и Стефан Кънев.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и в мрежата на Ивентим.


За Оркестъра за народна музика на БНР:

Вече 70 години Оркестърът за народна музика на БНР съхранява богатите фолклорни традиции, с които България е известна по света,  и в същото време разширява музикалните хоризонти със средствата на модерната интерпретация.

„Оркестърът от солисти“, както го определя музикалната критика, е носител на Голямата награда "Сирак Скитник"  за значим принос в развитието на БНР през 2015 г., „Кристална лира“ в категорията „Фолклор“ на наградите на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за цикъла концерти за 60-годишния юбилей на състава и „Златен век“  - награда, връчена от Министерството на културата за цялостния принос на Оркестъра за народна музика на БНР през 2012 г.


БНР подкасти: