Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Димитър Гилев е "Будител на годината 2022"

Вдъхновяващият учител, историк и изследовател от Свиленград Димитър Гилев спечели вота на публиката в националната обществена кампания на БНР "Будител на годината 2022". Резултатите от гласуването бяха обявени на тържествена церемония на празничния 1 ноември, излъчена в дигиталните платформи на БНР, dir.bg и actualno.com. Събитието ще може да бъде видяно и тази вечер в 23.30 часа в ефира на bTV.

Победителят в "Будител на годината", Димитър Гилев, призова всички българи да се пробудим и осъзнаем, че сме древен народ с история. Настоя да спрем да говорим за България като за държава, а да осъзнаем, че тя е отечеството ни.

Затова и често влиза в клас с костюм от миналото, за да преподава автентично, а в своята интернет платформа "Древна България" Гилев качва клипове, статии и публикации, с които цели пробуждането на българския народ. Материалите вече са над 1500.

"Преподавам историята с чувство, за нея не се говори сухо, защото така се получава едно нареждане на факти по никакъв начин не може да провокира интерес в децата…", сподели той на тържествената церемония.

29-годишният учител допълни, че иска да научи учениците си на чест, морал, дълг, родобюлие, отечественознание: "Отечеството символизира духовното единение на един народ, затова моята мисия е да възпитам в децата да градят бъдещето на България. Историята не е само нашата памет, та е и гръбнакът на народа, а без гръбнак не можем да стоим изправени".

Димитър Гилев беше един от десетте финалисти в деветото издание на  кампанията „Будител на годината“, избрани от журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова) сред стотици предложения от слушателите на БНР.


Наградата "Аз, буки, веди – Знание" на скулптура Александър Пройнов връчи генералният директор на обществената медия Милен Митев с думите:

“Във време на все по-ожесточено противопоставяне, тази кампания продължава да ни обединява. Именно това нарастващо разделение в обществото прави нуждата от будителите днес все по-голяма.

В епохата на Българското възраждане будители са били онези, които са работили за просвещението и запазването на националното ни самосъзнание като българи. Днес будител може да е всеки от нас – аз, вие, човекът до вас с личния си пример за доброто, което правим, с каузите, зад които заставаме,  развиваме и отстояваме.

"Богатий с парите, сюрмахът с труда, момите с иглата, учений с ума" – така описва Иван Вазов хората около един свят народен будител – и това важи за днешните кампании-финалисти в "Будител на годината 2022". Те са много различни, но всички имат способността да ни обединяват".

Специалната награда на Българското национално радио получи проф. Мартин Вечев, визионерът на бъдещето от INSAIT, който успя да постави България в центъра на света със заряда, хъса и енергията си. Наградата връчи Димитър Димитров, член на УС на БНР.


Специалната награда на bTV Media Group получиха двама души с огромни сърца -  Силвена Христова и Красимир Ламбов, основателите на Фондация "Живот със Синдром на Даун", които преобърнаха представите на българите за слънчевите деца, и които показаха на всички, че това състояние далеч не е присъда, а предизвикателство. Наградата връчи главният оперативен директор и изпълнителен директор на bTV Media Group Господин Йовчев.


По време на церемонията публиката в Pirotska 5 Event Center аплодира и още едни будители и тяхната вдъхновяваща музика – група "Остава" които тази година отбелязват 30 години на сцената. Историята на "Остава" е вплетена в живота на поколения българи благодарение на песни като "Ще дойдеш ли с мен", "Мъничко човече", "Шоколад", "Бесен", "Океан". Характерният стил на формацията, специфичният и чувствен вокал на Свилен, текстовете, които ни карат да се замислим, са сред причините "Остава" не само да "остане" 30 години на музикалната сцена, но и да е следвана от хиляди почитатели.


Националната кампания "Будител на годината 2022" се осъществява с финансовата подкрепа на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и Национален дарителски фонд "13 века България".

Гледайте цялата церемония по награждаването тук!




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!