Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Златно перо" от СБЖ за двама журналисти от БНР

Наградата "Йосиф Хербст" получи Николай Конакчиев

Снимка: СБЖ

Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова беше удостоена с наградата "Златно перо" от Съюза на българските журналисти в категорията "Радиожурналистика". Валентин Дишев от Радио Благоевград получи приза по повод своята 60-годишнина и за подкрепата на българската литература в предаването му "Страници".

 

Мая Щърбанова върна лентата на спомените назад в годините и сподели, че в къщата на нейните баба и дядо висял календар, като на всяка една от неговите страници е била публикувана по една от чудесните мисли на Чудомир. Журналистката отбеляза, че до ден-днешен си спомня две от тях. Едната гласи: "Каква приятна тишина би настанала, ако хората първо казваха онова, което са добре премислили."

"Все по-често ми се налага да живея в тишината на мислите си, за да мога да кажа онова, което наистина носи някакъв смисъл, защото просто говоренето не е нашето призвание – каза Мая Щърбанова. - То е нечие, чуждо. И в същото време съм наясно, че ни се налага да работим в една изключително шумна среда, защото днес почти всеки се чувства подготвен и достатъчно знаещ, за да говори силно по всякакви теми",

Тя цитира и втората мисъл на Чудомир: "Една лъжа може да обиколи света, докато истината още си връзва обувките“, и отбеляза: "Това прави нашата задача днес много трудна, защото само истината може да се противопостави на морето от дезинформация, което ни залива ежедневно. Това не е лесна битка, но аз съм убедена, че ние можем да я спечелим, защото само битка, в която не сме имали смелостта да влезем, може да се смята за загубена.“


"Песъчинката край реката, песъчинката между зъбите, песъчинката в корените е една и съща – каза при получаването на своето отличие Валентин Дишев. – Разказвачите са различни. Ние сме разказвачите. И ми се иска, когато говорим за журналистиката, да не забравяме, че щом сме разказвачи, сме и разкази, и съдби, разказани от някого. Да се опитваме преди да започнем да разказваме, да се взираме внимателно в това, кой ни е разказал, защо ни е разказал такива, каквито сме разказани, и едва тогава да си позволяваме самите ние да разказваме. И нашите разкази да са почтени.“

Наградата "Йосиф Хербст" за цялостен принос в българската журналистика беше присъдена на известния телевизионен журналист Николай Конакчиев по повод 80-годишния му юбилей.

Отличени бяха и журналисти от националните телевизии, както и в категориите "Най-добър млад журналист", "Фотожурналистика", "Печат". Специални награди бяха връчени на Анжел Вагенщайн, за цялостната му дейност на публицист, писател и драматург, и във връзка с неговата стогодишнина, както и посмъртно на Нери Терзиева за цялостната й журналистическа дейност, за високия професионализъм, човеколюбие и неприкрита пристрастност към истината.

Наградите "Златно перо" на СБЖ бяха връчени на тържествена церемония в клуб "Журналист". По традиция отличията се присъждат за публикации, предавания и обществено значими прояви на журналисти – членове на Съюза на българските журналисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!