Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР, Европейският институт и Европейският фонд за медии и информация заедно в "Пилотни радиопроверки на факти за по-надеждна медийна среда"

Автор:
Снимка: Ани Петрова

Българското национално радио (БНР), Европейският институт (ЕИ) и Европейският фонд за медии и информация (European Media and Information fund – EMIF) обединиха усилия в инициативата "Пилотни радиопроверки на факти за по-надеждна медийна среда”.

Целта е да се надгради работата и да се повиши капацитета на първия специализиран Екип за проверка на факти на БНР. Да бъде разширен спектърът на проверките на факти (факт-чек), да се увеличи тяхната видимост сред радио-аудиториите и по-специално сред най-уязвимите към дезинформация социални групи.

Сред лекторите, които бяха част от първото обучение в рамките на едногодишния проект за надграждане на уменията на екипа бяха висококвалифицираните журналисти и експерти - Мая-Ане Ятажен - лектор по набавяне и анализ на информация в Sciences Po в Париж и експерт обучител във френското журналистическо училище Център за обучение и развитие на журналисти, Андрю Станифорд – Директор "Иновации“ в SAHER Europe, глобална консултантска компания в сферата на сигурността, изследванията и професионалната квалификация и Георги Костадинов - оглавяващ направление „Изкуствен интелект“ (AI) във водещата IT компания Imagga Ltd., пионер в сферата на разпознаването на изображения, предлагайки разнообразие от компютърни алгоритми, интегрирани от над 50 предприятия и над 30 хиляди разработчици по целия свят.

"Когато преди по-малко от година стартира работа Екипът за проверка на факти в БНР, той изглеждаше като сал в бушуващото море на дезинформацията. Днес това море не се е укротило, напротив, то все повече изглежда като океан. Но нашият сал е вече остров. Малък, но твърд бряг, който ни се иска да изглежда спасителен. И ако преди година мнозина гледаха скептично към Екипа за проверка на факти и се питаха това работа на БНР ли е, днес европейската подкрепа за този пръв по рода си проект ни дава основания по-силно, по-ясно да заявим: "Да, наша работа е!“ За нас общественото радио е длъжно да е на първа линия в битката за истина, да задава стандарт за проверена информация в морето от дезинформация. Затова продължаваме напред“, категоричен е генералният директор на БНР Милен Митев.

В рамките на едногодишния проект участващите журналисти ще развият умения в използването на най-новите дигитални инструменти и платформи за по-ефективна проверка на факти, анализ на съдържание и изображения, мониторинг на дезинформационната екосистема и свързаността на уебсайтове, разпространяващи подвеждаща информация. Факт-чекърите ще се запознаят с опита и ще заимстват успешни практики от международни експерти в областта на разследващата журналистика, проверката на факти, информационните технологии и механизмите, чрез които действа дезинформацията в социалните мрежи.


Наред със софийския екип, в инициативата на ЕИ и БНР участват още над 30 репортери, новинари и кореспонденти в страната, които ще реализират журналистически проверки на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Те ще бъдат част от обучения за проверка на факти и автентичност на снимки и видео материали, както и за оценка на достоверността на източниците на информация.

Друга важна цел и мисия на проекта е активно ангажиране на слушателите на регионалните програми на БНР в обществения разговор за дезинформацията и критичната оценка на новините. За тази цел са предвидени тематични радио рубрики, чрез които аудиторията да може да участва с мнения и въпроси в ефир и онлайн.

Всички материали, изработени в рамките на инициативата, се разпространяват в интернет с хаштага #factcheckEI_BNR.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!