Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови музикални хоризонти от 10 април по програма „Хоризонт“

| обновено на 12.04.23 в 11:03
Снимка: Pixabay

Нови музикални предавания и нови начални часове на вече утвърдените предлага програма „Хоризонт“ от 10 април. Музикалното ребрандиране е резултат на анализ на очакванията на аудиторията и на стремежа на Българското национално радио да подкрепя качествената музика.

Хитмейкър“ ще звучи в ефира всеки вторник от 15 до 16 ч. Новото следобедно предаване ще представя обзор на най-доброто и актуално от световните музикални класации, а зад микрофона всяка седмица ще застава различна двойка музикални редактори. Те ще представят песни от националните и дигитални чартове в различните стилове: поп, денс, електроника, рок, джаз и уърлд. Водещите ще предлагат и кратки музикални новини за български и световни изпълнители и събития.

Джаз палитра“ ще разгръща във вторник вечер програма „Хоризонт“. От 22 часа до полунощ Дани Стойкова ще увлича слушателите в музикално пътешествие, в основа на което ще е джазът и неговите корени. От първите му представители до най-новите му попълнения, от класическата му форма до сливането с други музикални течения, предаването ще разкрива богатството на джаза, като представя творби, албуми, участия от български и международни фестивали и концерти. Всяко предаване ще започва с фокус върху българските джаз музиканти и ще обръща поглед към утвърдените имена, сред които е и Биг бендът на БНР.

„Звезден Хоризонт“ ще блести в ефира в петъчните вечери от 22 ч. до полунощ. Предаването за ретромузика ще отговаря на все по-актуалната в цял свят и сред всички генерации винтидж-вълна, а водещ ще е Здравко Петров. Всяко издание ще започва с популярен световен хит в оркестров вариант и през първия час ще представя неизлъчвани от години златни хитове на наши и чужди изпълнители от богатия музикален фонд на БНР. Макар представата за ретромузика да е различна за различните слушатели, Здравко Петров насочва вниманието към поп и рокмузика от 1950 до края на 80-те години на ХХ в. Вторият час на предаването ще се фокусира върху конкретен изпълнител с подбор на най-доброто от неговия репертоар.

Хеви час“ ще завладява ефира в неделната вечер от 23 ч. до полунощ. Водещ ще е Веселин Димитров, който ще представя последни новини от световната сцена за „тежка“ музика – албуми, сингли, интервюта и предстоящи концерти. Рубриката „Тежка класика“ ще отбелязва годишнини от издаването на значими за историята на метъл музиката албуми, а „Метъл Топ“ ще представя трите песни на водещия от изминалата седмица.

С нови начални часове от 10 април ще са и някои от утвърдените и обичани от слушателите музикални предавания на програма „Хоризонт“: „Пулсиращи ноти“ ще започва в понеделник от 22 ч., „Алегро виваче“ ще стартира във вторник в 20 ч., „Класика.com“ще е вече в следобедната програма всеки четвъртък от 15 ч., „Музикална шарения“ ще е в петък от 20 ч., а след него от 21 ч. ще започва „Ритъмът на земята“. „На бис – българските музиканти“ ще е вече в събота от 21 ч., а „Оазис“ ще звучи в неделя след 22 ч.

Програма „Хоризонт“ - започваме и завършваме с музика!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!