Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР получи Голямата награда "Златната кобилица"

за цялостен принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на България

| обновено на 17.05.23 в 16:57
Димитър Христов с Голямата награда "Златната кобилица"
Снимка: Ани Петрова, БНР

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов бе удостоен с Голямата награда „Златната кобилица“. Отличието в категория „Институция" беше връчено по време на XXII Национална среща-асамблея на CIOFF България от председателя на секция ЦИОФФ - България Емил Павлов. Призът е във връзка със 70-годишнината на Оркестъра.

„За мен и моите колеги е изключителна чест и привилегия да получим тази ценна награда. Тя е признание, което ни вдъхновява да продължим да правим това, което правим най-добре – да издирваме и претворяваме фолклорната памет на България,“ каза диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР Димитър Христов.

Щастливи сме, че изкуството на този Оркестър вълнува публиката с толкова голяма сила вече седем десетилетия. С достойни за възхищение всеотдайност и упоритост и без да търси признание, Оркестърът за народна музика си е извоювал лидерското място в семейството на фолклорните състави. Защото именно в този колектив не е спирал изворът на знания за народната музика – благодарение на изключителните инструменталисти-еталон, талантливите автори и неуморните диригенти. Благодарим на CIOFF България, че оценяват високо дейността на Оркестъра за народна музика на БНР, като част от живото нематериалното културно наследство за България,“ каза Кристиян Неделчев, продуцент „Народна музика“ в БНР.

„Златната кобилица” – Голямата награда на Фондация „Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – България" (ЦИОФФ-България), е учредена през 2006 г. Отличието е в две категории (за личност и за институция) и се връчва ежегодно за цялостен принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!