Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Споразумение за сътрудничество обединява усилията на Българското национално радио и Радио Румъния

Милен Митев и Разван Динка
Снимка: Кристина Кръстева, БНР

Споразумение за сътрудничество сключиха Българското национално радио и Радио Румъния. Документът беше подписан в София от генералните директори на двете обществени медии Милен Митев и Разван Динка. Специален гост на церемонията беше извънредният и пълномощен посланик на Румъния у нас Н. Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску.


Подписването на споразумението за сътрудничество затвърждава близките партньорски отношения между двете обществени радиа и ще даде възможност за обмен между програмите, регионалните радиостанции и музикалните състави на Българското национално радио и Радио Румъния.


"Днешното споразумение разширява възможностите за сътрудничество в много области", каза генералният директор на БНР Милен Митев и поясни: "На първо място нашето задължение като обществени медии е създаването на актуална, точна и навременна информация, която можем да споделяме в интерес на гражданите от двете страни на Дунава. На второ място, като културни институции БНР и Радио Румъния са дом на прекрасни музикални състави, които се надявам да концертират заедно. На трето място, това споразумение дава възможност за развитие на секцията на румънски език на Радио България".


"Това споразумение е символично, защото говори за продължителност. От него ще произтекат конкретни, реални и практични действия", допълни генералният директор на Радио Румъния Разван Динка и сподели: "То ме кара да се радвам, макар че понякога ми се плаче, като виждам колко еднакви са проблемите ни. Това обаче създава и възможност. Ако нашият глас казва едно и също, ще ни чуят по-добре. Трябва да убедим нашите граждани и управляващи колко важна е мисията ни".

Н. Пр. г-жа Бръндуша Йоана Предеску поздрави присъстващите и каза: "Това споразумение е продължение на Декларацията за стратегическо партньорство между Румъния и България, която подписахме преди два месеца. За един посланик няма нищо по-хубаво от това двустранните отношения не само да се утвърждават, но и да се развиват с такива партньорства! То има съдържание, а днес продължаваме да го градим!"

Радио Румъния и Българското национално радио са дългогодишни партньори, както на двустранно ниво, така и в международни организации. Двете организации си сътрудничат активно в рамките на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!