Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документална изложба в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" представя творчеството на Сирак Скитник

Експозицията е част от инициативите на Българското национално радио

| обновено на 14.06.23 в 15:35
Снимка: Ани Петрова

Документалната изложба "Творец, роден с тайната за изкуството. 140 години от рождението на Сирак Скитник" беше открита в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Събитието е част от инициативите, с които Българското национално радио почита през цялата 2023 г.  първия уредник на Радио София.



"Благодаря на моите колеги от Българското национално радио, защото пазят този образ на Радиото, които създаде Сирак Скитник," каза при откриването на изложбата Вицепрезидентът Илияна Йотова и допълни: "Те пазят неговото желание тази медия да бъде в услуга на хората и да бъде любима за тях. Няма друга такава медия, в която да има толкова предавания за култура и същевременно да отговаря на всички съвременни изисквания за журналистика, пазейки един много важен завет на Сирак Скитник: "Да бъдат достоверни и да бъдат честни към своите слушатели!" Затова тази година не трябва да бъде посветена само на една личност, а на посланията и мъдростта на Сирак Скитник!"



Генералният директор на БНР Милен Митев каза: "Сирак Скитник задава рамката, в която работим и до днес. По негово време Радиото е било държавно по своята форма и структура, но обществено по своето съдържание и ценности. Той привлякъл в Радиото художници, писатели, журналисти, хора на изкуството. Сирак Скитник е живото доказателство, че значението на една институция зависи преди всичко от хората, които работят в нея – хората, които могат да правят промяна и да движат светът към по-добро бъдеще." Митев благодари на Националната библиотека за организацията на изложбата, която ще припомни кой е Сирак Скитник, като подчерта, че и днес има нужда от неговия пример. Затова през цялата 2023 г. с поредица инициатива Българското национално радио ще отбележи 140-годишнината от рождението му и 80-годишнината от неговата смърт.



Доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" говори за живота на Панайот Христов, известен като Сирак Скитник: „Той е човек с изключителни заслуги в националното културно строителство, даруван свише с талант, ерудиция и патриотизъм. За него Радио София трябва да е сред основните ни културни институти като Народния театър и Народната опера."


Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов каза: "Малцина са творците с такъв авторитет. Творец с ярка позиция и талант да я изрази в думи и образи. Тази изложба показва колко много ни даде Сирак Скитник и колко много вгради той в националната ни култура. Помним го като яростен защитник на истината в Радио София – истина ,на която днес Българското национално радио е задължено да бъде стожер!" 


Изложбата "Творец, роден с тайната за изкуството. 140 години от рождението на Сирак Скитник"  може да бъде видяна в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" до 26 юни 2023 г.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!