Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 22 юни

Джаз в класиката: „Картини от една изложба“ с Биг бенда на БНР

Джазът ще срещн класиката на 22 юни от 19.00 часа в Първо студио на БНР. Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев ще закрият сезона с концерт от поредицата „Джаз в класиката“. 

Новият прочит на „Картини от една изложба“ на Модест Мусоргски в аранжимент специално за Биг бенд и джаз трио е на Константин Костов, който за първи път ще свири със състава. На сцената ще му партнират контрабасистът Димитър Карамфилов и барабанистът Христо Йоцов.

Константин Костов е пианист, композитор и аранжор. С триото си „Константин Костов“  повече от 20 години представя собствени композиции във Филхармонията и зала Carl Orf в Мюнхен, филхармонията „Шостакович“ в Санкт Петербург и Дома на композиторите в Москва. Работи с Leszek Zadlo и носителите на Грами Gregory Porter, Cezary Konrad, Pawel Panta, Agnieszka Hekiert, Robby Ameen и др. От 2008 г. е преподавател по джаз пиано и ансамбъл в Университета за музика и театър в Мюнхен.

За работата си по проекта „Картини от една изложба“ Константин Костов: „За Биг бенд се наложи да търся нови идеи не само като звук, но и като форми, а някои от пиесите се трансформираха напълно в друга посока. Важно беше да има стилово разнообразие, характерно за джаз музиката и специално Биг бенд звучене, което прави аранжиментите по-джазови. Нямаше как да не пропусна и класическите джаз форми като блус, ритъмчендж, мамбо и т.н. Силно се надявам музиката да поднесе на публиката много и най-различни емоции и да усетят задоволство, че са били най-важната част от този концерт, защото най-важни наистина са слушателите и публиката.“ 


Христо Йоцов е барабанист, композитор и аранжор, един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена. Автор е на музика и аранжименти за редица джаз формации, Биг бенд, симфонична и театрална музика. Професор в катедра “Поп и джаз” в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1982 г. свири с различни джаз формации в България и Европа. С „Акустична версия“ има издадени 5 албума и печели двете най-престижни европейски награди за джаз (1985) в Белгия и (1986) в Германия. Работил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън,Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Стийв Слегл, Том Харел, „Мартинес Брадърс“ и др. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Христо Йоцов


Димитър Карамфилов е един от най-търсените концертиращи и студийни контрабасисти в България. Свири с най-изтъкнатите наши и чужди музиканти като Милчо Левиев, Теодоси Спасов, Антони Дончев, Живко Петров, Ангел Заберски, Васил Петров, Хилда Казасян, Белослава, Джери Бергондзи, Пинк Мартини, Марио Станчев, Владимир Кърпаров и други. Записва музика в редица предавания и проекти на водещите радиа и телевизии.

Димитър Карамфилов


Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!