Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бандонеонистът Стоян Караиванов е "Музикант на годината 2022"

Стоян Караиванов
Снимка: Ани Петрова

Бандонеонистът Стоян Караиванов е носителят на приза "Музикант на годината 2022" в националната анкета на предаването "Allegro vivace" на програма "Хоризонт" на БНР. Отличието беше връчено на тържествена церемония, която се проведе на 23 юни в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" под патронажа на Министерство на културата.

25-годишният Стоян Караиванов е най-младият победител в 32-годишната история на националната анкета "Музикант на годината". Той е получил най-много гласове от подадените рекордни близо 7 хил. редовни вота. На церемонията "Музикант на годината" през миналата година той беше отличен със специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант, а през изключително успешната 2022 г. дебютира и със Симфоничния оркестър на БНР под палката на маестро Пламен Джуров, който беше гост на церемонията. 


Наградата "Музикант на годината 2022" – уникалната статуетка на скулптура Христо Илиев, беше връчена от заместник-министъра на културата Виктор Стоянов, който каза: "Днес някои хора търсят извора на национална гордост в бетонна дупка на Рожен. Препоръчвам им да сведат поглед тук, в тази зала, към тези музиканти. Гордостта, която те носят на цяла България, и разнасят славата на България из целия свят - това е изворът на националната гордост!"


Стоян Караиванов благодари на родителите и учителите си и попита: „С какво бих могъл да сравня музиката? Единствено с любовта! Музиката е любов и любовта е музика“. На сцената на галаконцерта Стоян Караиванов предложи брак на любимата си Ася, която каза "Да".


На церемонията бяха обявени носителите на призовете и в другите категории, определени от вота на публиката.

Филхармония "Пионер" стана носител на приза "Ансамбъл на годината". Генералният директор на БНР Милен Митев поздрави отличените: "Музиката сигурно е занимание самотно в дългите часове на упражнения и самоподготовка. Но тази най-висока колективна награда увенчава онова чудо, в което много и различни изпълнители създават музика заедно! И то каква великолепна музика!" Наградата получи диригентът на Любомир Денев – син, който благодари на младите музиканти от Филхармония "Пионер" и каза: „Обичаме да свирим заедно! Тази награда ще ни стимулира да продължаваме напред!“



Интерактивният концерт-спектакъл "Сезони в музика и стих" получи приза "Музикален проект на годината". Димитър Димитров, член на УС на БНР, връчи приза на Трио Дивертименто и Мария Донева. „Вашата подкрепа е мощно мотивация,“ казаха наградените.



Пианистката Надежда Цанова получи приза "Активна творческа дейност". Отличието беше връчено от обичания баритон Кирил Манолов, носител на приза "Музикант на годината 2019". Талантливата изпълнителка посвети наградата на доайена на българската композиторска школа акад. Васил Казанджиев, който беше гост на събитието. Цанова е сред блестящите интерпретатори на творчеството му и сред предпочитаните изпълнители на премиерните му заглавия.

Надежда Цанова и Кирил Манолов


Приза "Музикален мениджър на годината" спечели директорът на Симфоничен оркестър – Сливен Кремена Оксенкруг, която каза: "Всичко, което се опитвам да правя, е да създам една красива реалност в Сливен!" Отличието й беше връчено носителката на наградата за 2012 г. Мила Павлова. 

Кремена Оксенкруг


Светлана Стунджева, ръководител на Детската вокална група "Сладки пуканки" при Националния дворец на децата получи връчвания за едва втори път приз "Музикален педагог на годината" с думите: “ с думите: „Нашият труд почти винаги остава в сянка. Но ние винаги сме горди с децата, които сме открили и които един ден виждаме на световните сцени“. Отличието беше връчено от ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров.

Светлана Стунджева и проф. Сава Димитров


Валдхорнистът Виктор Теодосиев получи приза "Млад музикант на годината" и благодари на родителите и преподавателите си. Наградата му беше връчена от Даниела Якова, директор на програма "Хоризонт".


Наградата "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант получи 17-годишната пианистка Марина Мравова, която благодари на своите ментори и преподаватели. Носителят на отличието се определя от екипа на предаването "Allegro vivace" Ирена Гъделева и Татяна Иванова, които връчиха наградата - звукозапис в Първо студио на БНР.



Вижте цялата церемония "Музикант на годината 2022"!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!