Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Митев: Без гарантиране на независимо управление и независимо финансиране е трудно да имаме независимо съдържание!

Генералният директор на БНР участва в дискусия за Европейския законодателен акт за свободата на медиите

Дискусионен панел, 90-а Генерална асамблея на EBU
Снимка: Стоян Чохаджиев, БНР

Дискусия за Европейския законодателен акт за свободата на медиите се състоя по време на 90-ата Генерална асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Дискусията бе открита от председателя на Правния комитет на EBU Олав Нихус, който очерта множеството предизвикателства пред обществените медии, като недостатъчната видимост на техните услуги на онлайн платформите, гарантирането на независимо управление и финансиране, борбата с дезинформацията. 

"Дори 5 милиона харесвания не превръщат една лъжа в истина", заяви Нихус.


Основната тежест за противодействие на дезинформацията пада върху медиите, съгласи се и заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, която се включи в дискусията чрез видеовръзка. 

Тя потвърди намеренията на Брюксел да създаде подходящи условия за медиите и особено за обществените, за да изпълняват своята мисия в интерес на европейските общества.

В дискусионния панел, воден от ръководителя на брюкселския офис на EBU Ваутер Гекире, взеха участие генералният директор на Чешката телевизия Петр Дворжак, председателят на Нидерландската обществена медия NPO Фредерике Лефланг и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. Те анализираха политическото влияние върху медии, сигурността на журналистите и необходимостта от подходящо позициониране на услугите на обществените медии на големите интернет платформи.

90-а Генерална асамблея на EBU


Милен Митев акцентира и върху предвидените в законодателния акт гаранции за независимост на обществените медии. 

"Без гарантиране на независимо управление и независимо финансиране е трудно да имаме независимо съдържание", отбеляза той. 

Според Митев намерението за залагане на гаранции за независимост на управлението и финансирането на обществените медии на европейско ниво е положителен знак във време, в което те са притискани от финансови ограничения от една страна и необходимост от инвестиции в нови технологии и видове съдържание от друга.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!