Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 проверки на факти направиха журналисти от БНР по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда"

Българското национално радио, Европейският институт и Европейският фонд за медии и информация (European Media and Information fund) обединиха преди година усилия в проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда". В него взеха участие 40 журналисти от общественото радио от цялата страна.

Заключителната конференция, посветена на мястото на жанра "проверка на факти" в съвременните радио- и телевизионни програми, ще се проведе във вторник, 8 август 2023 г., от 10:00 ч. в Дома на Европа в София. 

Резултатите от проекта с акцент върху журналистическите репортажи и разследвания, изработени и разпространявани в интернет с хаштага #factcheckEI_BNR, ще бъдат представени в началото на конференцията от директора на Европейския институт Любов Панайотова.

За важността на проверените и достоверни факти в противодействието на дезинформацията ще говорят генералният директор на БНР Милен Митев и представител на ръководството на Европейския фонд за медии и информация.

Опит по отношение на проверката на факти и предизвикателствата пред ангажирането на вниманието на радио- и телевизионните аудитории към този вид медийно съдържание ще споделят програмният директор на БНР Даниела Късовска, водещата на сутрешния блок на NOVA "Здравей България" Мирослава Иванова, изпълнителният продуцент в дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ Мария Колева, както и научният ръководител на Българо-румънската обсерватория за дигитални медии БРОД Милена Добрева.

Целта на проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" е да се надгради работата и да се повиши капацитетът на първия специализиран Екип за проверка на факти на БНР, да бъде разширен спектърът на проверките на факти (факт-чек), да се увеличи тяхната видимост сред различни аудитории и по-специално сред най-уязвимите към дезинформация социални групи.

Всички материали, осъществени в рамките на проекта, можете да видите на сайта на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!