Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Притури се планината" – първият музикален видеоклип на БНР

"Притури се планината" – първият музикален клип на БНР, вече може да бъде гледан в YouTube-канала на Радиото. Емблематичната песен от Беломорска Тракия е с нов аранжимент, нова визия и в изпълнение на Детския хор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР.

Симфоничен оркестър на БНР

Изборът на песента  "Притури се планината" не е случаен. Повод е 50-годишнината от първия ѝ звукозапис. През февруари 1974 г. песента е записан в БНР в изпълнение на Стефка Съботинова и Ансамбъла за народни песни на Радиото, а аранжиментът е на Филип Кутев. Преди 20 години акад. Христо Недялков прави песента в аранжимента на Юлиан Слабаков част от репертоара на Детския радиохор.

Детски хор на БНР

Новият запис на "Притури се планината" е също в аранжимента на Слабаков, а изпълнението е на три от съставите на Радиото. В музикалния видеоклип участва Детският хор със солист Борис Стойнов, Симфоничният оркестър и Оркестърът за народна музика на БНР. 

Оркестър за народна музика на БНР

Звукозаписът е осъществен от звукорежисьорски екип на Първо студио на БНР. Режисьор на видеоклипа е Любо Маринов, а оператор – Боян Карамфилов.


БНР подкасти: