Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разлог чества 98 години от освобождението си от турско робство

98 г. от освободжението на Разлог от турско робство отбелязаха днес жители и гости на планинския град. Точно в 10.30 пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски в центъра на града под звуците на националния химн бяха издигнати националният трибагреник, знамето на Разлог и ЕС. Гости на празника на Разлог бяха депутатите  Любен Татарски, Георги Икономов от Банско, председателят на Общинския съвет в Банско Владимир Колчагов. "24 октомври,когато Разложкият край се освобождава от османско владичество от Родопския отряд под командването на генерал Силян Ковачев,е нашият, на Пиринския край Трети март, защото тогава освобождението идва за хората, търпели игото много повече от пет века, но доказали бунтовния си дух на патриоти и истински българи. Споделяме този празник като всеобщ за нашия край",- каза депутът Георги Икономов. Неврокопският митрополит Натанаил отслужи молебн за здраве в църквата "Св.Благовещение " в Разлог. Атракцията и голямата кулминация на празника бе възстановката на хълма "Голак" над града, откъдето преди по-малко от век през 1912 година слизат освободителите от българската армия, посрещнати от местното население. Един от тогавашните жители на града ги посреща, оповестявайки, че няма турски аскер в казармата в Разлог. С камбанен звън  и викове от радост на жени и деца войниците оповестяват свободата. Облечени в традиционните разложки носии, с пушки, възпроизвеждайки автентичната история на идването на освободителите, група от най-ревностните почитатели на местната история пресъздадоха бележитите събития. Десетки днешни потомци на онези патриоти освободители се качиха по пътеката на свободата, към хълма "Голак" край Разлог, за да станат свидетели и споделят  уникалното чувство на патриотизъм, героизъм и гордост от това, че са потомци на героите, освободили този край. "Обличаме се в тези носии, и възпроизвеждаме събитията от 24.10.1912 година, за да запазим жива историята, за да напомняме, че има с какво днешните младежи да се гордеят със своите предци, за да запазим живо това чувство на патриотизъм и бунтовност", каза ръководителят на групата Благой Юруков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41

Първи случай на коклюш в Перник

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София. Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. „Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за да..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Е-обучение заради коклюш по преценка на директора на училището

Разрешаването на имунизация срещу коклюш при бебета, навършили месец и половина, ще бъде временна промяна в задължителния календар, докато трае епидемията от заболяването. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето По официални данни до вчера..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

Великденски концерт зарадва потребителите на „Зорница“ в Благоевград

Музикална програма изнесоха школите към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград по случай Великденските празници в Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Зорница“. „Всяка година за великденските празници организираме поредица от чествания“, обясни за Радио Благоевград Гергана Петрова, ръководител екип на..

публикувано на 23.04.24 в 13:53

Йончева приема номинацията за евродепутат от ДПС - Благоевград

Елена Йончева обяви, че приема номинацията на ДПС - Благоевград за кандидат за евродепутат. Пред БТА тя посочва, че това е признание за всичко, което е постигнала в Европейския парламент за България.  Евродепутатът Илхан Кючук обясни номинацията на Йончева като инициатива, която често се случва в ДПС - да има номинации от гражданската квота. "Не съм..

публикувано на 23.04.24 в 13:37

Промяна: Ваксината срещу коклюш ще се поставя на месец и половина на бебето

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, месец и половина след раждането на бебето, а не както е сега според Имунизационния календар тя се прилага след втория месец. Това е решено на среща между служебния премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването Галя Кондева,..

публикувано на 23.04.24 в 11:41

Банско отново ще пулсира в ритъма на джаза

Банско джаз фестивал отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. 27-то издание на най-голямото музикално събитие в България ще бъде в продължение на осем фестивални дни, вечери и нощи от 3 до 10 август 2024 г. На пресконференция екипът на Банско джаз фестивал обяви програмата, в която е спазена създадената през последните години..

публикувано на 23.04.24 в 11:34