Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 училища от община Гърмен ще бъдат дадени на прокуратурата за разследване за неправилно използване на делегираните бюджети

 

5 училища от община Гърмен ще бъдат дадени на прокуратурата за разследване за неправилно използване на делегираните бюджети. Решението е на общинския съвет, който е неудовлетворен от представените отчети за 2011 година на учебните заведения. 8-те училища на територията на община Гърмен трябваше да представят в общинската администрация отчети за изразходването на средствата им през 2011 година. При извършена проверка, администрацията е установила драстично разминаване на цифрите при 5 от учебните заведения. Става въпрос за двойно завишени цени при извършването на строително – ремонтни дейности и неяснота при възлагането на малки обществени поръчки в училищата в Гърмен, Рибново, Долно Дряново, Дебрен и Хвостяне. Поради тази причина кметът на общината Ахмед Башев ще сезира прокуратурата и Министерството на образованието. Отделно училището в с.Рибново ще бъде санкционирано заради закъснял и неточен отчет, заради който община Гърмен е забавила своя отчет пред Министерството на финансите. По решение на Общинския съвет, учебното заведение в Рибново ще получава 70% от субсидията си до изготвянето на точен и в срок отчет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Медицинският хеликоптер с мисия в Благоевград

Въздушната линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев” за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за Радио..

публикувано на 28.08.24 в 12:12

Локализираха пожара над село Пастра

Пожарът в гората над село Пастра – под връх Калин, който възникна на 24 август, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора. Доугасяването в периметъра на пожара продължава  днес от пожарникари и служители на горските стопанства. Продължава гасенето на пожара, който възникна в местността Байрямица над село Бистрица в Рила планина на 23..

публикувано на 28.08.24 в 11:41

ВиК Благоевград поддържа и модернизира пречиствателните станции в региона

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград управлява и поддържа общо пет пречиствателни станции за отпадъчни води в региона. Това са станциите в Благоевград, Банско, Разлог, селата Горно Краище и Дагоново (община Белица) и село Юруково (община Якоруда). Най-голямата от тези станции е ПСОВ - Благоевград, която е проектирана за 87 520..

публикувано на 28.08.24 в 11:01

Ръст на делата за държане на наркотици в Кюстендилско

Общо 33 дела за придобиване и държане на наркотични вещества са били образувани в Районния съд в Кюстендил от началото на годината. Осъдените по тях са общо 24, от които осем са получили ефективни наказания "лишаване от свобода". С условни присъди са наказани шестима, а девет обвиняеми са с наложени глоби. Сред осъдените е и малолетна, която..

публикувано на 28.08.24 в 09:58

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по..

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 09:27

В община Земен вече има работеща аптека

Община Земен отново има аптека. След 8-годишно прекъсване, местните жители вече ще могат да купуват лекарства на място, вместо да пътуват до съседни градове. Поради довършване на административно-технически дейности до средата на септември аптеката ще работи по предварително обявен график, а след 15 септември- на пълен работен ден и с рецепти по..

публикувано на 28.08.24 в 09:20