Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Рударци дават дарените им заради щетите от земетресението помощи за доизграждане на черква

      Масово жителите на курортното село Рударци предоставят дарените им от ГЕРБ заради щетите от земетресението помощи за доизграждане на местната черква, съобщи кметът Богдан Богданов. 66 местни жители са включени в списъка, изготвен от общоселския обществен комитет. На всеки от тях се падат по 300 лева от партийната субсидия, която ГЕРБ дари чрез БЧК за пострадалите от земетресението на 22 май жители на област Перник. Повечето от хората обаче са предпочели да дарят цялат сума или част от нея да местния храм, който се гради от около 10 години. От раздадени общо 14 000 лева до петък включително, 11 000 по волята на правоимащите са  предоставени за довършването на черквата. Някои от хората оставят цялата сума, други дават по 100 или 200 лева, каза кметът. Новият храм е в  местността "Свети Йеремия" и затова, след като стане готов, ще носи името на светеца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои тежко и продължително разследване на взривовете в Елин Пелин

"Там, където има взрив и огън, следи остават много трудно. Това разследване ще бъде много тежко, много продължително, с много експертизи и загуба на много технологично време. Допускам, че разследването е започнало още вчера." Това заяви пред БНР следователят Георги Илиев. По документи ще се установи какви вещества са били съхранявани и как, кои хора са..

публикувано на 26.07.24 в 09:38

Децата на Земен се запознават с професията на полицая

Професията на полицая е темата на днешното занимание в програмата на провеждащата се в Земен лятна академия за спорт и превенция. Децата, които ще се включат в него, ще научат повече за работата на служителите на реда, за техните задължения и основни отговорности, за трудностите и предизвикателствата, които съпътстват ежедневието им. Лятната академия..

публикувано на 26.07.24 в 09:23

Продължава наблюдението на пожара в Славянка

Продължава  наблюдението  и охраната  на българо-гръцката граница заради  пожара в планината Славянка, наричана още Алиботуш.  По информация от  кризисния щаб, сформиран  от заместник- областния управител Христо Ангелов, вчера след обяд  от гръцка страна е възобновено  и гасенето от въздуха с хеликоптери.  Пожарникари , горски служители и военни  ще..

публикувано на 26.07.24 в 08:32

Предимно слънчево време

На 26 юли още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. В останалата част от страната ще бъде слънчево.  Максималните температури ще бъда между 27° и 32° градуса.

публикувано на 26.07.24 в 07:44

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян

Пожарът в граничната с Гърция планина Славянка е овладян. На гръцка територия са установени тлеещи огнища, но властите в южната ни съседка уверяват, че ситуацията е под контрол.  Днес в района на пожара беше и вътрешният министър Калин Стоянов, който увери, че се предприемат всички мерки за недопускане на горския пожар към наша територия. Рано сутринта..

публикувано на 25.07.24 в 18:44

Нов общински съветник от ДПС в Кюстендил

На  редовното заседание на Общинския съвет днес Венцеслав Механджийски, председател на Общинска избирателна комисия в Кюстендил обяви избора на Христо Христов от ДПС, който заема мястото на Габриела Стоянова, която се отказа от мястото си в местния парламент. Христо Христов който беше под номер три в листата на ДПС. Николай Златарски, регистриран..

публикувано на 25.07.24 в 17:30

Започва авариен ремонт на валявицата в Добринище

Започва авариен ремонт на валявицата в Добринище. Този ремонт е неотложен и необходим поради сериозните напуквания и разрушения в бетоновия канал и настилката на съоръжението. Сумата за реализирането на ремонта възлиза на близо 20 000 лв, която е извън предвидените за кметство Добринище средства в бюджета на община Банско за 2024 година...

публикувано на 25.07.24 в 15:58