Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-годишната Зарина Лазарова от брезнишкото село Слаковци се завърна от Германия след успешна операция

 

    Туморът в малкия мозък на момичето е отстранен в Интернационалната неврохирургична клиника в Хановер. Операцията е направена от проф. Самми, а в екипа е имало и български лекар - д-р Герганов.
    Зари е изпратена за операция в Хановер чрез Фонда за лечение на деца. Операцията е струвала 50 000 евро, 18 600 от тях са от дарителската сметка на момичето, открита за лечението в Турция, останалата част е платена от Фонда. След лъчетерапията в Турция Зари имала минимално подобрение, после обаче нещата започнали отново да се влошават. Мнението на специалистите е било, че операцията е животоспасяваща.
    "В клиниката в Германия постъпихме на 16 септември, на 17-ти оперираха Зари. Отстранен е целия тумор", каза майката Бистра. "Сега Зари се нуждае от добра рехабилитация, тъй като има атрофирали мускули по тялото. Каквото и да кажа, то няма да бъде достатъчно да благодаря на всички добри хора, които ни помогнаха. Сега със Зари призоваваме за помощ за Светли, който е с рядко срещан рак на белия дроб и има нужда от подкрепа", каза Бистра. Благотворителният концерт в подкрепа на Светли е тази вечер в Перник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Световен ден на костенурката - в България живеят само два вида

На 23 май ежегодно се отбелязва Световният ден на костенурката. Костенурките са най-застрашената група гръбначни животни в света. В момента съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Въпреки че са столетници,..

публикувано на 23.05.24 в 09:23

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с концерт на..

публикувано на 23.05.24 в 09:12

Кюстендил с нова туристическа атракция

Кюстендил ще предлага туристически тур с открит 30-местен автобус. Курсовете ще тръгнат на 24 май, от центъра на града до парк Хисарлъка над града. Предвиденият маршрут е с начало и край площад "Велбъжд“. Бусът ще качва жителите и гостите на Кюстендил до парк "Хисарлъка“, където е разположена и едноименната крепост, построена в  края на ІV и..

публикувано на 23.05.24 в 09:09

Облачно и дъждовно време

Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в Западна и Централна България ще има валежи. В отделни райони там ще има и гръмотевични бури, има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните..

публикувано на 23.05.24 в 08:46

Дарение от книги получи библиотеката в Кюстендил

За тринадесети пореден път Регионалната библиотека в Кюстендил получи традиционно дарение от книги от издателство "Захарий Стоянов”.Инициативата се прави традиционно преди 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Библиотеката в Кюстендил днес получи над 200 нови заглавия,..

публикувано на 22.05.24 в 16:24

Обсъждат визията на Зоопарка в Благоевград

Община Благоевград организира обществено обсъждане на визия за развитието на Зоопарка на 29 май от 18:00 ч. в зала „22 септември“. Целта на обсъждането е благоевградчани да се запознаят и да дадат предпочитанията си за един от двата варианта за развитието на зоологическата градина, разработени по поръчка на община Благоевград. Те ще бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 16:14

Призьори от национален конкурс пристигнаха в Благоевград

Над 550 деца от 96 училища в страната са се включили в Националния конкурс по превенция на наркоманиите, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. На официална церемония днес бяха връчени наградите, разпределени в две теми: „Моят любим национален герой“ и „Човекът – свободен и независим“. Залата на НЧ „Никола..

публикувано на 22.05.24 в 14:20