Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пуснаха атракционното влакче в Гърмен

 

Атракционното влакче на община Гърмен вече работи. То бе закупено по спечелен проект на общинската администрация. Влакчето бе доставено преди няколко месеца, но заради зимните условия то не функционираше. От тази седмица Община Гърмен го пуска в експлоатация. Атракционното влакче ще прави обиколка на част от забележителностите в община Гърмен. То ще тръгва от древния град Никополис ад нестум, ще мине през обновения парк в общинския център и през минералните бани в с. Огняново. На този етап влакчето ще се ползва след предварително заявено желание. Вече са доставени и римските облекла, които също са част от проекта. Посетителите на древния град ще могат да се обличат с тях и да си правят снимки за спомен. Предстои още оборудването на грънчарско ателие и стрелбище за стрелба с лъкове. Проектът на Община Гърмен е на стойност 2 млн. лв. и е изцяло насочен към туризма, какъвто е един от приоритетите за развитие на общинското ръководство. С тези атракции местната власт се надява да се повиши значително интересът от страна на туристите към района.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Учители и ученици от Благоевград усъвършенстват знания чрез платформа

Учители и ученици от XI ОУ „Христо Ботев“ усъвършенстват знанията си по математика чрез платформата „Кан Академия“. Община Благоевград и Сдружение „Образование без раници“ подписаха меморандум за сътрудничество за съвместна работа с XI ОУ „Христо Ботев“. Споразумението включва не само обмен на добри практики, но и въвеждане на иновативни..

публикувано на 28.08.24 в 14:55

Медицинският хеликоптер с мисия в Благоевград

Въздушната линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев” за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за Радио..

публикувано на 28.08.24 в 12:12

Локализираха пожара над село Пастра

Пожарът в гората над село Пастра – под връх Калин, който възникна на 24 август, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора. Доугасяването в периметъра на пожара продължава  днес от пожарникари и служители на горските стопанства. Продължава гасенето на пожара, който възникна в местността Байрямица над село Бистрица в Рила планина на 23..

публикувано на 28.08.24 в 11:41

ВиК Благоевград поддържа и модернизира пречиствателните станции в региона

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград управлява и поддържа общо пет пречиствателни станции за отпадъчни води в региона. Това са станциите в Благоевград, Банско, Разлог, селата Горно Краище и Дагоново (община Белица) и село Юруково (община Якоруда). Най-голямата от тези станции е ПСОВ - Благоевград, която е проектирана за 87 520..

публикувано на 28.08.24 в 11:01

Ръст на делата за държане на наркотици в Кюстендилско

Общо 33 дела за придобиване и държане на наркотични вещества са били образувани в Районния съд в Кюстендил от началото на годината. Осъдените по тях са общо 24, от които осем са получили ефективни наказания "лишаване от свобода". С условни присъди са наказани шестима, а девет обвиняеми са с наложени глоби. Сред осъдените е и малолетна, която..

публикувано на 28.08.24 в 09:58

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по..

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 09:27