Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арбен Мименов: "Ситуацията със заразените животни в с. Кочан се нормализира"

 

“Ситуацията със заразените с шарка животни в с. Кочан в община Сатовча се нормализира, но опасността от избухване на ново огнище, остава реална“, каза за Радио Благоевград Арбен Мименов, кмет на Сатовча. Над 500 за унищожените до момента животни, но стопаните са много притеснени, заради големите икономически загуби. Земеделското министерство е обещало компенсации, които до момента не са изплатени. „Най- вероятно заразата идва от съседна Гърция, където има 15 огнища на заразени с шарка животни. Някой от тях може би се продават на по-ниска цена, затова стопаните трябва да бъдат много внимателни при покупка на подобни животни“ - каза още Арбен Мименов.

Арбен Мименов можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар в района под Рилския манастир

Локализиран е пожарът в района под Рилския манастир, разразил се днес около обяд, съобщи говорителят на полицията в Кюстендил Катя Табачка.  Огънят е възникнал между селата Бараково и Пороминово, като са засегнати повече от 40 дка.  Все още екипи на пожарната служба работят на място за потушаването на огъня.  Няма опасност за населението. 

публикувано на 30.07.24 в 17:47
Министерство на образованието и науката

МОН публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от третото класиране за прием в гимназии след 7. клас.  Проверката става на сайта infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в училищата e 31 юли и 1 август 2024 г.  На 5 и 6 август ще се приемат заявления за участие в четвърти..

публикувано на 30.07.24 в 17:12

Системата BG-Alert е задействана в района на Струмяни, където се развива огромен пожар

Предупреждение за евакуация издаде системата BG-ALERT за жителите на села в община Струмяни, първо в Каменица и Кърпелево, заради големия пожар, който избухна в района. В потушаването на огъня са се включили и хеликоптери, на терен са пожарникари и доброволци, съобщи по-рано кметът на Струмяни Емил Илиев:  "Фронтът, който е обхванал огънят е изключително..

публикувано на 30.07.24 в 15:28

Голям пожар край село Микрево

Голям пожар гори в района на село Микрево, община Струмяни.  Огънят е пламнал този следобед. От ЮЗДП казаха за Радио Благоевград , че гори горска територия.  Пожарът се вижда и от първокласния път Е-79.  Това е втори пожар в района. От системата BG-ALERT издадоха предупреждение за евакуация на село Кърпелево. Подготвя се евакуация на хора в селата..

обновено на 30.07.24 в 15:04

Ограничение на АМ “Струма” в посока Дупница

Временно движението при км 34 на АМ "Струма" в посока Дупница се осъществява в изпреварващата лента поради пътен инцидент. Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщават от Агенция “Пътна инфраструктура”.

публикувано на 30.07.24 в 14:51

Поискана е помощ от въздуха за пожар край границата с РСМ

Пожар е избухнал в планината Малешево и се разпространява в посока към селата по границата с Република Северна Македония. Кметът на Струмяни Емил Илиев съобщи, че не терен има пожарникари и доброволци. Поискана е и помощ от въздуха. "Фронтът, който е обхванал огънят, е изключително широк. Вятърът, който духа в западна посока изключително утежнява..

публикувано на 30.07.24 в 14:19

Протест в Симитли

Протест под надслов „Долу ръцете от домовете на честните хора!“ се проведе  днес пред сградата на Общината в Симитли.  Десетки хора, сред които общински съветници и представители на партия "Величие",  се обявиха против действията на общинската администрация и в частност на кмета Апостол Апостолов. С освирквания и скандирания “Оставка”..

публикувано на 30.07.24 в 12:24