Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прилагане на мерките за енергийна ефективност в контекста на политиката за сближаване на ЕС

Снимка: Архив

 

Резолюция за прилагане и въздействие на мерките за енергийна ефективност  в рамките на политиката на сближаване гласува Европейският парламент. Намаляването на енергийното потребление и елиминирането на загубите на енергия са сред главните цели на Европейския съюз. Подкрепата на Европейския съюз  за подобряване на енергийната ефективност ще се окаже решителна за конкурентноспособността, за сигурността на доставките и за изпълнението на анга жиментите по въпросите, свързани с изменението на климата, поети съгласно Протокола от Киото. Има значителен потенциал за намаляване на потреблението, особено в енергийно интензивни сектори, като сградите, производството, преобразуването на енергия и транспорта. В края на 2006 г. Европейският  съюз  се зае да намали годишното потребление на първична енергия с 20 % до 2020 г. За постигането на тази цел се работи  и за мобилизиране на общественото мнение. Приетата резолюция от Европейския парламент коментира евродепутатът Владимир Уручев. Сред препоръките  в резолюцията на Европейския парламент е изграждането на капацитет и техническа помощ с цел подобряване на реалното участие на местните и регионалните участници и тези от гражданското общество в изготвянето на местни енергийни стратегии. По темата разговаряме с енергийния експерт арх.Димитър Паскалев.

Новини от седмицата - за европейската седмица на мобилността.

Предаването с автори Иван Лазов и Спаска Зашева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

А. Новаков: Рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен

„За съжаление, рискът България да загуби европейски средства по Плана за възстановяване е все по-реалистичен и все по-осезаем, ако това е темпото, с което се движим в усвояването, разбирайте – не се движим… шансът да загубим средства след година и половина е почти сто процентов“, каза евродепутатът Андрей Новаков. По думите му служебното..

публикувано на 11.07.22 в 08:05
евранет  плюс Искра Михайлова

Новите европейски природозащитни политики

През лятото Европейската комисия публикува пакет от документи като продължение на Зеления пакт, който на практика е стратегия за развитие на ЕС за следващите години. Пакетът е доста всеобхватен, включва цялата енергийна ефективност, включва и защита на биоразнообразието. Има специален документ, който е регламент относно земеползването,..

публикувано на 13.09.21 в 08:35

Открояващото се в работата на българските евродепутати Евгени Кирилов и Мария Габриел. Приоритетите за България в следващия Европейски парламент

  Автори: Биляна Славчева и Пламен Николов   25 май, е датата, на която ще се проведат изборите за Европарламент в България. Един от кандидатите в листата на БСП, е сегашният евродепутат Евгени Кирилов. Членството му в комисиите за регионално развитие и външни работи, както и в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа “ Евронес“,..

публикувано на 19.03.14 в 15:48

Какво успяха да постигнат през последния мандат на Европарламента депутатите Моника Панайотова от Европейската народна партия и Слави Бинев от „Европа на свободата и демокрацията”

Автори: Спаска Зашева и Иван Лазов Отминава един труден за Европейския парламент мандат, през който бяха взети важни за бъдещето на Европа решения. Те се отнасят до бъдещето на европейските страни и засягат важни въпроси, отнасящи се до развитието им. През този мандат активно участие в работата на европарламента взеха активно участие и българските..

публикувано на 13.03.14 в 15:26

Работата на Европейския парламент и предстоящият евровот през погледа на д-р Антония Първанова и проф. Владко Панайотов

    Автори: Росинка Проданова, Радослава Златкова      Акцент в Евранет плюс на Радио Благоевград са двама български евродепутати от семейството на Алианса на либералите и демократите за Европа - д-р Антония Първанова и проф.Владко Панайотов.    Сред първите десет най-активни членове на този Европейски парламент е  българката д-р Антония Първанова. За..

публикувано на 06.03.14 в 12:33

Какво ще надгражда и реализира евродепутатът Илияна Йотова, ако отново спечели доверието на избирателите за нов мандат в ЕП

Автори: Донка Найденова и Райна Ванчева        Политиците в ЕС вече започнаха своята подготовка за участие в изборите през май, когато ще бъде конструиран новия ЕП.         Евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова има зад гърба си два мандата, единият не пълен, които са й дали възможност да натрупа ценен опит и реализира важни проекти.         Как вижда..

публикувано на 27.02.14 в 15:15

Новости в изборите за Европейски парламент през 2014 г.

  Автори: Мариана Попова, Боряна Кърпачева С влизането в сила на Лисабонския договор през 2009 година правомощията на ЕП нарастнаха значително и в момента той отговаря за приемането на над 95%  от европейското законодателство. От друга страна за първи път политическото разпределение на членовете на Европейския парламент ще определи кой ще бъде..

публикувано на 24.02.14 в 14:35