Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Благоевград представи два нови социални проекта

Три нови центъра от семеен тип, както и едно защитено жилище са изградени на територията на Благоевград и са напълно готови. Те се намират в кварталите „Еленово“ и „Струмско“ и са по проект „Предоставяне на нови социални услуги в общността“. Това информираха на пресконференция от екипа, който работи по проекта.

Главният експерт „Социална политика“ в Община Благоевград Мила Соколова, която е и ръководител на проекта, съобщи, че 35 са децата, които ще бъдат изведени от различни институции и ще бъдат настанени в новите резидентни услуги.

Заместник-кметът по Хуманитарните дейности в Община Благоевград Валери Смиленов заяви, че общо 980 са били подадените заявления от желаещи да станат част от персонала в новите социални услуги.

„От всички кандидати са селектирани на конкурсен принцип и напълно прозрачно 43 души, сред които социални работници, психолози, рехабилитатори, хигиенисти и медицински персонал.“, допълни Валери Смиленов. Дългосрочният плаен е след края на проекта социалните услуги да станат държавна делегирана дейност.

„Подкрепа за самостоятелен живот“ е името на втория социален проект, който община Благоевград ще реализира в следващите 18 месеца. Основната цел е осигуряване на възможности за самостоятелен начин на живот на пълнолетни лица, на които предстои да напуснат дома за деца лишени от родителски грижи „Св. Николай Мирликийски“ - Благоевград. Лицата ще бъдат настанени в първото на територията на общината наблюдавано жилище, което се намира в квартал „Орлова чука“. „Капацитетът е шест деца с двама социални работници. Услугата е разкрита на 14-ти юли, като предстои настаняването на децата. До момента са три, като другата седмица ще има заповеди за настаняване и на останалите три“, това заяви Мила Янева, която е ръководител на проекта.


Вижте още

Сериозни загуби за камионите преминаващи през ГКПП „Кулата-Промахон“

Сериозни загуби и неустойки търпят  малките фирми  за товарни превози, заради  въведеното от гръцките  власти тестване на шофьорите на камиони на ГКПП „Кулата-Промахон“.  Недоволството ескалира  и може да прерасне в спонтанно блокиране на  движението на българска територия. От два дни с решение на гръцките здравни власти  антигенни..

публикувано на 27.02.21 в 13:21

Изтича срокът за промени в коалициите за изборите

Изтича срокът за промени в коалициите за изборите В срок до днес ЦИК извършва промени в състава на регистрирана коалиция при излизане от състава ѝ на партия, както и при включване на нови в коалицията или промяна в наименованието ѝ, предаде БТА. Според хронограмата за парламентарните избори в срок до днес Централната избирателна комисия..

публикувано на 27.02.21 в 10:12
Станислав Владимиров

Кметът на Перник забрани автошествие

Кметът на Перник Станислав Владимиров е забранил провеждането на насроченото за днес автошествие в памет на двама загинали младежи след катастрофа на вътрешно градската магистрала в Перник. Събитието е организирано в социалната мрежа. Кметът е категоричен, че няма как да се толерира рисковото поведение на пътя. Станислав Владимиров заяви, че чисто..

публикувано на 27.02.21 в 08:12

1681 са новите случаи на коронавирус у нас

Направените тестове за изминалото денонощие са 13 697, като откритите новозаразени с коронавирус са 1681 души, показват данните от Единния информационен портал към полунощ. Това прави 12,27% положителни тестове. 4502 са хоспитализираните - в интензивно отделение са 378 души. Починалите са 49, а излекуваните са 800.  Най-много са новите..

публикувано на 27.02.21 в 07:35

Слънчево със слаб вятър

Слънчево със слаб вятър Днес преди обяд ще е предимно слънчево със слаб югозападен вятър. След обяд от север облачността ще се увеличава и вплътнява, и вечерта на места в североизточната половина от страната ще превали дъжд. Вятърът ще се ориентира от северозапад, в Източна България - от североизток, ще е умерен и временно силен, с него ще..

публикувано на 27.02.21 в 07:30
Георги Господинов

Още една международна литературна награда за Георги Господинов

"Георги Господинов е значим и неповторим глас в литературата на Европа. Неговото творчество – фрагментарно, пълно с меланхолия и острота – стъпва върху най-добрите традиции на централноевропейската проза с нейната неунищожима нужда да разкрива нови и нови пластове на човешкия опит. Неговото писане се фокусира върху езика като най-съвършеното средство за..

публикувано на 26.02.21 в 20:58

Савина Топурска представи в Благоевград книгата си „Кравата ЕвроПенка”

При голям интерес, тази вечер в Градската художествена галерия Савина Топурска представи книгата си „Кравата ЕвроПенка”. „В своето творчество винаги съм търсила връзка с хората, контакт, разговор… От няколко години се интересувам от модерния живот на село. Преди да се появи историята за Пенка, имаше много други докосващи истории, като чумата,..

публикувано на 26.02.21 в 20:42