Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За една година населението в Кюстендил е намаляло с 661 човека

За една година населението в Кюстендил е намаляло с 661 човека, в Дупница с 508. Данните на националната статистика показват, че от седемте града в област Кюстендил само в Рила има увеличение на населението с 11 човека. Рилският манастир, който има статут на населено място, е увеличил за една година населението си с двама човека и сега те са 36. Негативната тенденция към намаляване на жителите на областта от последните 10 години се запазва. Сега то е малко над 130 хиляди човека, което нарежда област Кюстендил на едно от последните места в страната. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Годишната инфлация през юни е 2,5%

Годишната инфлация се ускорила до 2,5% през юни при 2,3 на сто през май, сочат данните на Националния статистически институт. За самия юни обаче е регистрирана дефлация от 0,2 % - точно толкова, колкото беше изменението на индекса месец по-рано. Регистриран е минимален ръст на цените при здравните услуги и услугите в сектора на развлечението и..

публикувано на 15.07.24 в 12:21

След кратко прекъсване: Мотосъбор Предел се завръща

На ново място, две щури вечери, за седемнадесети път, ще се проведе националният мотосъбор Предела 2024. Събитието е част от програмата на Фестивално лято 2024, Разлог. Тази година съборът ще бъде в местността ски писта Кулиното край Разлог. Мотосъбор Предел 2024 г. стартира с откриване на събора на 19 юли (петък) от 18:30 часа, с мото игри и..

публикувано на 15.07.24 в 11:03

Нов съдия встъпи в длъжност в Районен съд - Кюстендил

Преслава Дякова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд – Кюстендил. Тя спечели конкурс за първоначално назначаване на длъжност „съдия“ в районните съдилища, обявен от Съдийската колегия на ВСС на 02.01.24 г. Съдия Дякова положи клетва и подписа акта за встъпване в длъжност, пред Общото събрание на съдиите и административния ръководител –..

публикувано на 15.07.24 в 10:57

Предлагат обявяването на ВиК-Дупница в ликвидация

Община Дупница пристъпва към ликвидация на местното ВиК. Темата ще бъде основна на предстоящата сесия на Общинския съвет. Причината е предстоящото от 1 август реално консолидиране на Дупница към Областната водна асоциация.  Водоснабдителните услуги в общината ще поеме “Кюстендилска вода”. Тя вече нае сградите и техниката на ВиК. Факт е тежкото..

публикувано на 15.07.24 в 09:37

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие" ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен до 19 юли,..

публикувано на 15.07.24 в 09:31

В очакване на втория мандат

Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание. Ще го получат "Продължаваме промяната – Демократична България". Със своите 39 депутати те се оказаха втора по численост парламентарна група след разделението в ДПС заради конфликта между Ахмед Доган и Делян Пеевски...

публикувано на 15.07.24 в 09:29

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта, съобщи..

публикувано на 15.07.24 в 09:25