Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В област Благоевград до момента има три доказани лабораторно огнища на „син език“ – в Сатовча, Катунци и Симитли

В област Благоевград до момента има три доказани лабораторно огнища на „син език“ – в Сатовча, Катунци и Симитли. Това стана ясно на проведеното днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, свикана от областния управител Димитър Димитров. На заседанието присъстваха директорите на Регионалната здравна инспекция д-р Лена Павлова и на Областната дирекция по безопасност на храните – д-р Михаил Бащавелов. Има изпратени проби за изследване от 78 животни от около 30 населени места. Резултатите все още не са пристигнали. Досега в област Благоевград от болестта „син език“ са умрели 81 животни, предимно овце, тъй като кози и говеда не боледуват, а са само преносители на болестта. Стопаните на умрели животни ще получат обезщетение ако са спазили законовите разпоредби – Закона за здравно-медицинската дейност, животните са идентифицирани, загробени в присъствието на ветеринарен лекар. На заседанието бяха взети и превантивни мерки срещу разпространението на болестта „син език“ - ограничаване движението на животни, определяне на площадки за загробване на животни, умрели от болестта, забраняват се пазарите на живи животни, възприемчиви към болестта, дезинфекция на всички съмнителни за заболяването помещения, където се отглеждат животни.


Вижте още

Общинският съвет в Банско прие бюджета на общината за 2021г.

Днес на редовно заседание на общинският съвет в Банско бе приет бюджета на общината за 2021г.  Финансовата рамка е в размер на 27 528 379 лв. Преди гласуването, кметът Иван Кадев се обърна със специално послание към общинските съветници. Аргументирано той очерта обстановката към момента, и напомни, че пандемията и свързаните с нея ограничения и..

публикувано на 24.02.21 в 20:29

Базар с ръчно изработени мартеници в Банско

Базар с ръчно изработени мартеници от деца и възрастни хора, ползващи социалните услуги, бе открит в Банско. Мартениците, които потребителите на социалните заведения в община Банско са направили с помощта на социалните работници са изключително красиви, пъстри и с  прекрасни мотиви изобразяващи традиции и бит. Сред първите гости на базара, който..

публикувано на 24.02.21 в 20:22

В Гоце Делчев спряха победния ход на „Беласица“

В  мач от първия кръг  на пролетния полусезон в Югозападната футболна лига като гост лидерът „Беласица“ не можа да победи коравия тим  на „Пирин“ (Гоце Делчев). В двубой, изпълнен с доста битка и силови единоборства, двата отбора поделиха по  една точка, завършвайки 1:1 . Петричани откриха резултата след попадение на Патрик Попов още в 6-та минута...

публикувано на 24.02.21 в 20:15

Дойде първият щъркел в село Полето

Хората от село Полето, Община Симитли, се чудят дали тази година да си връзват мартеници на 1-ви март, в деня на Баба Марта, защото вече са видели щъркел. От една седмица мъжкият щъркел, който обитава гнездото при детската градина в селото, е дошъл и вече го подготвя за идването на женския щъркел. Женският пък трябва да се появи до две-три..

публикувано на 24.02.21 в 19:43

Потребители на социални услуги в Благоевград предлагат ръчно изработени мартеници в базар

Ежегодният базар тази година е ситуиран в павильон във фоайето на Община Благоевград и пред зала „22-ри Септември“ на площад „Георги Измирлиев“. От днес до 1 март базарът ще е с работно време от 9.30 до 16 часа. Базарът се организира от Община Благоевград, а в инициативата участват Дневен център за деца с увреждания „Зорница“, Дневен център..

публикувано на 24.02.21 в 17:49

546 избирателни секции са формирани на територията на Първи Благоевградски избирателен район за изборите на 4 април

546 избирателни секции са формирани на територията на Първи Благоевградски избирателен район за изборите на 4 април. Над 4 500 ще бъдат членовете на секционните избирателни комисии. Това съобщи за Радио Благоевград председателят на РИК-Благоевград Мартин Бусаров:  „По-важна тема за нас е ваксинацията за членовете на СИК. Вече имаме над 200..

публикувано на 24.02.21 в 17:06

Голяма част от собствениците на заведения в Благоевград са готови за отварянето им

Голяма част от собствениците на заведения в Благоевград са готови за отварянето им от 1 март /понеделник/. Това каза за Радио Благоевград Васил Димитров, зам.-председател на Асоциацията на ресторантьорите в Благоевград, по повод обявеното от премиера на днешното правителствено заседание решение за отваряне на ресторантите от 1 март и на нощните..

публикувано на 24.02.21 в 15:51