Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кулминацията по отбелязване 1000 години от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 и 10 октомври в Петрич, за участие са поканени президентът, премиерът и Патриархът на България

Областният управител на област Благоевград  Димитър Димитров и кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев се срещнаха с премиера проф. Георги Близнашки, по повод кулминацията по  отбелязване 1000 годишни от смъртта на цар Самуил. Последните детайли от проявите са били обсъдени заедно с представители на Националния инициативен комитет, учреден специално за тази цел. „Честванията започват от понеделник  в  София с научни конференции, изложби и представяния на книги. Около паметника на незнайния войн в столицата, ще бъде поставена възпоменателна плоча, на мястото, където ще бъде изграден паметник на цар Самуил. В храма „Александър Невски“ ще бъде отслужена заупокойна молитва. Проявите продължават на 9 и 10 октомври в Петрич“ –каза за Радио Благоевград кметът на община Петрич инж. Вельо Илиев. (чуйте звуковия файл)

Вижте още

Най-добрата бизнес идея търсиха ученици в Петрич

В Петрич се проведе Национално състезание "Най-добра бизнес идея". Домакин на събитието - ПГИТ "Проф. д-р Асен Златаров". В първия ден на състезанието участниците и техните ръководители бяха посрещнати в залата на Общината за тържественото откриване, на което присъстваха заместник-министърът на образованието Таня Михайлова, главният експерт в..

публикувано на 14.05.21 в 19:47

Движението по АМ "Струма" при село Марикостиново се осъществява в аварийната лента

Заради разпилян товар на пътното платно временно движението по АМ „Струма“ в посока София при разклона за село Марикостиново се осъществява само в аварийната лента. Екипи на Областно пътно управление – Благоевград са на място и разчистват пътния участък. Мястото се регулира и от екипи на пътната полиция. 

публикувано на 14.05.21 в 18:43

Събраха 25 чувала с отпадъци от Осоговската планина

Туристи и доброволци събраха днес 25 чувала с отпадъци от Осоговската планина. Акцията беше организирана от туристическо дружество "Осогово". „Верни на традицията си и тази година почистихме автомобилния път от с. Богослов до местността "Три буки", който е около 15 километра. Първата година напълнихме 66 чувала. От година, на година чувалите..

публикувано на 14.05.21 в 16:19

Белица посреща Рамазан байрам с празничен концерт

Празничен концерт, с участието на фолк певицата Райна, се проведе днес в Белица, по случай светлия мюсюлмански празник – Рамазан байрам. Музикалният маратон започна в 11.30 часа на площада в планинското градче. В празничния концерт взеха участие и самодейни творчески групи при Народно читалище „Георги Тодоров“. „Днес още веднъж доказваме, че ние не..

публикувано на 14.05.21 в 15:44
река Ерма

Почистват река Ерма

Трънското туристическо дружество и сдружение "България за Трънско" организират почистване по поречието на река Ерма. Акцията е насрочена за 15 май и ще бъде подкрепена с доброволен труд и от членовете на сдружение "Дишай, Перник". Сборният пункт е в 10 часа пред читалището в Трън. Участъкът, който ще бъде почистен, обхваща поречието на река..

публикувано на 14.05.21 в 14:57

Почистват Старите гробища и двора на храм "Свети Никола" в Дупница

Гражданска доброволческа акция за почистване на Старите гробища и двора на храм “Свети Никола” в Дупница започна рано тази сутрин.Тя ще продължи и в събота - 15 май. Инициативата е на Църковното настоятелство и свещеник Иван Айдаров. Община Дупница участва с работници, техника и транспорт. Ще бъдат подрязани храстите, окосена тревата и събрани..

публикувано на 14.05.21 в 14:54

„Засаждаме бъдеще” в Банско

Общинска служба „Озеленяване" в Банско извърши пролетната фито-санитарна сеч на дълготрайната дървесна растителност за премахване на изсъхнали и счупени клони.  Изпълнени са необходимите дейности по подхранването на иглолистната растителност с подходящи торове. Тревните площи се косят регулярно и с оглед естетика и безопасност. В рамките на Седмицата..

публикувано на 14.05.21 в 12:26