Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития на 5 октомври

Снимка: БГНЕС

В 6:00 часа започна изборния ден на предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание на Република България.

316 429 са имащите право да гласуват в Благоевградска област. Най-много са избирателите в община Благоевград - 87 243 души. Най-много са и избирателните секции в областния център - общо 126. На територията на област Благоевград са образувани 541 СИК. Кандидатите за народни представители от 1 МИР-Благоевград са 247 души.

136 982 са избирателите в 10 Кюстендилски избирателен район. Секциите в областта са 276. Най-много 111 са в община Кюстендил, като една от тях е подвижна. Възможност за машинно гласуване ще има в 60 секции, като 38 от тях са в община Кюстендил. Най-много избиратели са регистрирани на територията на община Кюстендил - 66 906. В Кюстендилска община адресна регистрация имат 9 488 сърби, македонци и черногорци, които имат двойно гражданство и право на глас. За опазването на реда ще се грижат близо 400 служители на МВР.

125 кандидати за народни представители от 17 партии и 8 коалиции ще се борят за разпределението на четирите мандата в 14 МИР в Перник. Гласуването ще се проведе в общо 266 секции. Три от секциите в региона са разположеин в болнични заведения. Пригодните за инвалиди секции са девет, а подвижните са пет- по една във всяка една от общините в региона без Земен. За първи път на тези избори в 50 от секциите- 42 в Перник и по четири в общините Брезник и Радомир ще има експериментално машинно гласуване. По данни на ГРАО в избирателните списъци са включени 117 336 жители на региона. В община Радомир, парарелно с изборите за Народно събрание, днес се провежда и местният референдум срещу концесиите. За целта са сфомирани отделно 51 секции, без политическо представителство в тях. 17 777 жители на общината ще отговорятна въпроса "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

За днешните предсрочни парламентарни избори в община Долна баня избирателите ще могат да упражнят своя вот отново в шест избирателни секции и една подвижна за хора с увреждания. Според избирателните списъци около 3 900 са имащите право на глас за бъдещите народни представители. За нормалното провеждане на вота в рилския град и спокойната обстановка на обществения ред в неделния ден ще се грижат 12 служители на местния участък към Районното управление на полицията в град Костенец.

На последните избори за Европейски парламент долнобанци показаха висока избирателна активност - 66,48 процента, като от имащите право на глас 3 890 избиратели своята бюлетина в урните пуснаха 2 586 души.

С тържествено биене на църковните камбани на територията на Община Благоевград и издигането на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“ на 5-ти октомври, точно в 8.30 часа, започва тържественият ден по повод 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

По традиция Общински съвет – Благоевград ще проведе тържествена сесия, която ще се състои в зала „22 септември“ от 9.00 часа. Цветя в знак на признателност към загиналите ще бъдат положени в 10.30 часа пред паметника на Македоно - Одринското опълчение, който се намира пред Младежки дом – Благоевград.

В празничният ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия параклис „Свети дух“, изграден до християнския 33-метров кръст в местността „Заева поляна“. В параклиса ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Финалният завършек на празничния 5-ти октомври ще бъде поставен с тържествена заря, която ще започне в 20.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Няма превишаване на показателите при направените полеви измервания на река Струма в района на Перник

При извършената на място проверка не са установени отклонения от нормите, съобщават от РИОСВ- София. След сигнал от кмета на Перник за поредното замърсяване на река Струма, която вчера следобед потече в оранжево, рано тази сутрин експерти от екоинспекцията, Басейнова дирекция Западнобеломорски район  и Изпълнителната агенция по околна среда,..

публикувано на 27.09.24 в 18:19

Режим на водата в селата Струмяни, Микрево и Драката

Поради намалено количество вода, постъпващо към резервоарите на селата Струмяни, Микрево и Драката, се налага въвеждането на режим на водоподаването. Това се дължи на намаляване на постъпващата вода от водоизточника.  Режимът се въвежда  от 28 септември 2024г. до нормализиране на ситуацията.  График за спиране на водата:  Делнични дни от 23:00 часа до..

обновено на 27.09.24 в 18:03

Изграждат 3 нови сгради в двора на Дом за пълнолетни лица с деменция „Св. Мина“ в село Падеш

Сградите  ще отговарят на всички съвременни изисквания, съгласно заложените социални стандарти. Съществуващата сграда ще бъде ремонтирана. На място ще бъде разширено помещението за приготвяне на храна. Първият етаж от нея ще бъде преустроен в Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства, а на второто ниво ще се помещава..

публикувано на 27.09.24 в 17:17

Кметът Бръчков представи Петрич на форум „Бранд България – Чудесата на Юнеско“

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков присъства на форум "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", който се организира от Общество "Културно наследство" - българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. Това беще и първи форум за предстоящото домакинство на..

публикувано на 27.09.24 в 15:58

Прокуратурата разследва замърсяването на река Струма

Под ръководството на Районна прокуратура – Перник е започнато разследване по образувано досъдебно производство за замърсяването на река Струма, която в късния следобед вчера потече в оранжево-ръждив цвят. На местопроизшествието е извършен оглед от разследващите органи на ОД на МВР- Перник.  Иззети са представителни проби от замърсените води за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

В Кюстендил обсъдиха промени в районите на планиране

Възможностите за промени в районите на планиране, включени в Картата на регионалните помощи на Република България за следващия програмен период, които пряко засягат финансирането на бизнеса от Европейските фондове и общините, бяха обсъдени на форум, организиран от кюстендилската търговско-промишлена палата. Домакин на събитието е Община Кюстендил...

публикувано на 27.09.24 в 14:31

Главчев призова българите да гласуват по-масово

Усилията на изпълнителната власт да бъде премахнато изкривяването на вота продължават. Това каза в началото на правителственото заседание служебният премиер Димитър Главчев по повод започналата днес предизборна кампания.  Ако се гласува масово, тежестта на купения вот ще намалее, констатира служебният премиер и посочи, че с 1/4 са намалели българите,..

публикувано на 27.09.24 в 14:07