Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития на 5 октомври

Снимка: БГНЕС

В 6:00 часа започна изборния ден на предсрочните парламентарни избори за 43-то Народно събрание на Република България.

316 429 са имащите право да гласуват в Благоевградска област. Най-много са избирателите в община Благоевград - 87 243 души. Най-много са и избирателните секции в областния център - общо 126. На територията на област Благоевград са образувани 541 СИК. Кандидатите за народни представители от 1 МИР-Благоевград са 247 души.

136 982 са избирателите в 10 Кюстендилски избирателен район. Секциите в областта са 276. Най-много 111 са в община Кюстендил, като една от тях е подвижна. Възможност за машинно гласуване ще има в 60 секции, като 38 от тях са в община Кюстендил. Най-много избиратели са регистрирани на територията на община Кюстендил - 66 906. В Кюстендилска община адресна регистрация имат 9 488 сърби, македонци и черногорци, които имат двойно гражданство и право на глас. За опазването на реда ще се грижат близо 400 служители на МВР.

125 кандидати за народни представители от 17 партии и 8 коалиции ще се борят за разпределението на четирите мандата в 14 МИР в Перник. Гласуването ще се проведе в общо 266 секции. Три от секциите в региона са разположеин в болнични заведения. Пригодните за инвалиди секции са девет, а подвижните са пет- по една във всяка една от общините в региона без Земен. За първи път на тези избори в 50 от секциите- 42 в Перник и по четири в общините Брезник и Радомир ще има експериментално машинно гласуване. По данни на ГРАО в избирателните списъци са включени 117 336 жители на региона. В община Радомир, парарелно с изборите за Народно събрание, днес се провежда и местният референдум срещу концесиите. За целта са сфомирани отделно 51 секции, без политическо представителство в тях. 17 777 жители на общината ще отговорятна въпроса "Съгласни ли сте община Радомир да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?".

За днешните предсрочни парламентарни избори в община Долна баня избирателите ще могат да упражнят своя вот отново в шест избирателни секции и една подвижна за хора с увреждания. Според избирателните списъци около 3 900 са имащите право на глас за бъдещите народни представители. За нормалното провеждане на вота в рилския град и спокойната обстановка на обществения ред в неделния ден ще се грижат 12 служители на местния участък към Районното управление на полицията в град Костенец.

На последните избори за Европейски парламент долнобанци показаха висока избирателна активност - 66,48 процента, като от имащите право на глас 3 890 избиратели своята бюлетина в урните пуснаха 2 586 души.

С тържествено биене на църковните камбани на територията на Община Благоевград и издигането на националния флаг на пл. „Георги Измирлиев“ на 5-ти октомври, точно в 8.30 часа, започва тържественият ден по повод 102 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

По традиция Общински съвет – Благоевград ще проведе тържествена сесия, която ще се състои в зала „22 септември“ от 9.00 часа. Цветя в знак на признателност към загиналите ще бъдат положени в 10.30 часа пред паметника на Македоно - Одринското опълчение, който се намира пред Младежки дом – Благоевград.

В празничният ден Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети новия параклис „Свети дух“, изграден до християнския 33-метров кръст в местността „Заева поляна“. В параклиса ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Финалният завършек на празничния 5-ти октомври ще бъде поставен с тържествена заря, която ще започне в 20.30 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Актуална информация към 19.00 часа за пожарите в област Благоевград

В планина Славянка - продължава активността на пожара от изток. На около 5 км е от село Голешево. Няма опасност за населението. Превантивно се прави допълнителна просека в близост до селото с верижен 50-тонен булдозер. От запад навлизат нови огнища от Гърция, което допълнително усложнява локализиранено на пожара. Утре продължава работата на..

публикувано на 05.08.24 в 19:18

Овладян е пожарът под връх Шаралия в Национален парк „Пирин“

Сигнал за пожар под връх Шаралия, на територията на Национален парк „Пирин“ е получен в 17:00 ч. на 3 август (събота) на телефоните на Дирекция "Национален парк Пирин". Незабавно към мястото се отправят двама паркови служители от парков участък „Синаница“ , които докладвт, че гори рядка борова гора и горска постилка по северозападния склон на връх..

публикувано на 05.08.24 в 18:38

Търсят спешно кръв за болен от Благоевград

Извънредна акция по доброволно кръводаряване срещу заплащане започна в Благоевград. Кръвта е необходима за  Венелин Николаев Николов, който е настанен в Болница Аджибадем Сити Клиник -  София. Болният е на 65 години и е от Благоевград. Желаещи могат да дадат кръв в Кръвен център-Благоевград утре сутринта. Може от всяка кръвна група...

публикувано на 05.08.24 в 17:11

Рая Назарян потвърди позицията си, че няма да е кандидат за служебен премиер

Председателят на Народното събрание Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер. Това стана ясно след срещата ѝ на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Тя отбеляза категорично, че и пред държавния глава е препотвърдила казаното по-рано от нея, че отказва поста служебен министър-председател, за да има равен старт и равен шанс за всички..

публикувано на 05.08.24 в 16:18

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила

Патриарх Даниил отслужи водоосвещение на езерото Бъбрека в Рила. Негово светейшество се качи пеша на 2282 метра надморска височина, край третото по височина езеро на циркуса. Водоосвещението се случва за първи път. Водоосвещението е част от поклонническото пътуване "Рилският Чудотворец“, което започна в София на 1-ви август в старинния столичен храм..

публикувано на 05.08.24 в 15:30

Арестуваха мъж за домашно насилие

С полицейска заповед кюстендилски полицаи задържаха 38-годишен мъж заради това, че е упражнил домашно насилие. Престъплението е извършено в жилище в кюстендилското село Горна Брестница,  обитавано от задържания и партньорката му. В Районното управление в Кюстендил е образувано по случая досъдебно производство, уведомена е и прокуратурата, съобщиха..

публикувано на 05.08.24 в 14:21

На места огънят в Славянка пълзи надолу по склона, няма опасност за близките села

Усилията на огнеборците – пожарникари, горски служители и военни активно са насочени към източния фронт на пожара в планина Славянка. Очаква се по-късно през деня в гасенето да се включат двата испански самолета, които пристигат у нас днес. Те са с по-голяма товароносимост от шведските, каза директорът на ЮЗДП, инж. Валентин Чамбов. Той посочи, че..

публикувано на 05.08.24 в 14:06