Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма "И това е България!" в Благоевград


Пълнометражният документален филм на режисьора Стилиян Иванов "И това е България!" ще бъде показан на 15 октомври в Благоевград.

  В И това е България!режисьорът Стилиян Иванов представя едно колкото научно, толкова и мистично, а и зрелищно представяне на тракийските духовни средища от земите на днешна България: гробът на Орфей в Татул, прорицалището на древните жрици в Перперикон, окултното злато от Варненския некропол, мистериите от Долината на тракийските царе,  следите от човешки жертвоприношения в гробниците  Свещари и Старосел...

  Филмът е част от стартиралите вече проекти на Додофилм “Пътят на човешката цивилизация” и “Репортажи за вярата”, които включват документалните ленти „Истината за Орфей“, „Траките“, „Месопотамия – следи в пясъка“, „Вангя“, „Феноменът Вера“ и др. Верен на почерка си режисьорът Стилиян Иванов и в този филм е прибегнал до изразните средства на възстановките с актьори, анимационните сцени, богатата картография и т.н.представяйкимногобройни исторически документи, артефакти, различни научни гледни точки и ... един необикновен поглед.

  Главен разказвач и гид в това предизвикателно пътешествие е популярната пловдивчанка Ивелина Христова, за която продуцентите Деян Неделчев и Неделчо Генев казват:

  “Наричана от някои “ясновидка”, а от други “феномен” ние решихме да се доверим на способностите й да улавя енергии и невидими сили, като преди да започнемснимки проверихме до колко и защо трябва да й вярваме.

  За целта Ивелина беше изследвана в единствената българска интердисциплинарна лаборатория за екстраординарни феномени. В шуменския университет вече 20 години екип от специалисти – физици, химици, биолози, лингвисти, медици и др. - проучват какви ли не кандидати за “феноменална” слава. По думите на ръководителя на лабораторията физика доц. Пенева в 95% от случаите науката разголва мистиката до нивото на обикновено шарлатанство. Но заради 5-те процента истински необикновени лечители, гадатели, диагностици и ясновидци си струва 20-годишния труд на научните работници.

  Изследванията върху Ивелина, проведени пред камерата на оператора Мирослав Евдосиев, потвърдиха по безспорен начин качествата й на посредник между два свята – материалният на нашето съществуване тук и сега и духовният на нашето вечно проявление.

  Заредини с оптимизъм, но все пак с 1% съмнение се отправихме към с.Оходен, където археологът Георги Ганецовски трябваше окончателно да ни ориентира до каква степен можем да вярваме на Ивелина.

  Георги Ганецовски от години извършва археологически проучвания край село Оходен, врачанско, чрез които показа по безспорен начин на целия свят, че тук, по днешните български земи се е зародила първата европейска цивилизация. Същите тези наши прародители са създатели и първата в света протописменост.

  На терен Ивелина трябваше да опише как са изглеждали първите цивилизовани европейци, в какво са вярвали и как са поитали боговете си.

  “Високи, красиви, с голи глави” – твърди Ивелина, а ученият продължава мислите й: “открихме пигментация по черепите на някогашните европейци, което потвърждава възможността те да са били гологлави”.

  “Почитали са слънцето и жената” - Ивелина описва картини на 8 000 години. Георги: “да, така е! Доказват го намерените погребани тела, чиито глави са обърнати на изток. Открихме и олтар на слънцето. Почитта към жената е изразена в специалното погребение на една от тях...”

  Става чсно, че в този филм екипът се е доверил не на историята като наука, която в голямата си част е идеология, а на Екзюпери, който казва без капка корист, че “най-същественото е невидимо за очите. Най-същественото е видимо само със сърцето”.

  „И това е България!“ е поглед към нашата страна с огромна любов и преклонение, без излишен патриотизъм и лъжлива гордост.

  Работата над документалната поредица “И това е България!” стартира още през пролетта на 2010 г., а премиерата ще бъде на 15 октомври, сряда, от 19.00 ч. в киносалоните на Синема Сити: София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе; Кино Латона: Шумен, Разград и Силистра; Кино Парадизо Хасково; Кони Синемакс Благоевград и Концертната зала на Радио Варна.

  Филмът ще бъде издаден и на DVD.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Медицинският хеликоптер с мисия в Благоевград

Въздушната линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев” за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за Радио..

публикувано на 28.08.24 в 12:12

Локализираха пожара над село Пастра

Пожарът в гората над село Пастра – под връх Калин, който възникна на 24 август, е локализиран на площ от 350 дка низово в иглолистна гора. Доугасяването в периметъра на пожара продължава  днес от пожарникари и служители на горските стопанства. Продължава гасенето на пожара, който възникна в местността Байрямица над село Бистрица в Рила планина на 23..

публикувано на 28.08.24 в 11:41

ВиК Благоевград поддържа и модернизира пречиствателните станции в региона

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград управлява и поддържа общо пет пречиствателни станции за отпадъчни води в региона. Това са станциите в Благоевград, Банско, Разлог, селата Горно Краище и Дагоново (община Белица) и село Юруково (община Якоруда). Най-голямата от тези станции е ПСОВ - Благоевград, която е проектирана за 87 520..

публикувано на 28.08.24 в 11:01

Ръст на делата за държане на наркотици в Кюстендилско

Общо 33 дела за придобиване и държане на наркотични вещества са били образувани в Районния съд в Кюстендил от началото на годината. Осъдените по тях са общо 24, от които осем са получили ефективни наказания "лишаване от свобода". С условни присъди са наказани шестима, а девет обвиняеми са с наложени глоби. Сред осъдените е и малолетна, която..

публикувано на 28.08.24 в 09:58

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за септември

Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди днес предложеното от "Булгаргаз" поевтиняване с близо 2% на природния газ за септември. В заявлението си до КЕВР дружеството е предложило за утвърждаване цена от 59,54 лева за мегаватчас - без такси и налози. От "Булгаргаз" са посочили, че през следващия месец ще използват количества, доставяни по..

публикувано на 28.08.24 в 09:30

Проект: 1077 лева минимална заплата от Нова година

От 1 януари идната година минималната заплата за страната ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева.  Това предвижда проект на правителствено постановление, публикуван за обществено обсъждане.  Новият размер е определен съгласно разпоредбите на Кодекса на труда и е 50 процента от средната заплата за период от 12 месеца.  По закон новата минимална..

публикувано на 28.08.24 в 09:27

В община Земен вече има работеща аптека

Община Земен отново има аптека. След 8-годишно прекъсване, местните жители вече ще могат да купуват лекарства на място, вместо да пътуват до съседни градове. Поради довършване на административно-технически дейности до средата на септември аптеката ще работи по предварително обявен график, а след 15 септември- на пълен работен ден и с рецепти по..

публикувано на 28.08.24 в 09:20