Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20.9 % e безработицата в общините Самоков и Долна баня

Безработните в общините Самоков и Долна баня през септември на практика са колкото и през август. Регистрираните са 20.9 % – 3257 души, само 6 човека по-малко в сравнение с предходния месец. Спрямо средния показател в страната – 10.5 %, хората без работа тук отново са двойно повече. През септември в Самоков и района работа са започнали 144 души. 122 човека са отпаднали от регистрация по различни причини, а 260 са новорегистрираните в Бюрото по труда. Основна част от тях са освободени от Самоковската болница, като участници в приключилия проект за болногледачи, както и от сферата на туризма, които са били заети през летния сезон на морето. Жени са повечето от безработните – около 55 %. Тревожно е, че за първи път висшистите без работа надхвърлят границата от 5 % и достигат 5,4 % от всички безработни. От Бюрото по труда обясниха, че това се дължи главно на отворената програма „Старт в кариерата“, която е за младежи до 29 години с висше образование. Най-голям е делът на регистрираните с начално и по-ниско образование – 38,7 %. Тези хора по обясними причини най-трудно намират работа. Близо половината от безработните пък са младежи до 29 години или хора на възраст над 50 години. Предстои през идната седмица заседание на Съвета за сътрудничество, на който ще бъдат разгледани подадените от работодателите заявки за наемане на безработни по програми и мерки за заетост.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Арестуваха мъж за домашно насилие

С полицейска заповед кюстендилски полицаи задържаха 38-годишен мъж заради това, че е упражнил домашно насилие. Престъплението е извършено в жилище в кюстендилското село Горна Брестница,  обитавано от задържания и партньорката му. В Районното управление в Кюстендил е образувано по случая досъдебно производство, уведомена е и прокуратурата, съобщиха..

публикувано на 05.08.24 в 14:21

На места огънят в Славянка пълзи надолу по склона, няма опасност за близките села

Усилията на огнеборците – пожарникари, горски служители и военни активно са насочени към източния фронт на пожара в планина Славянка. Очаква се по-късно през деня в гасенето да се включат двата испански самолета, които пристигат у нас днес. Те са с по-голяма товароносимост от шведските, каза директорът на ЮЗДП, инж. Валентин Чамбов. Той посочи, че..

публикувано на 05.08.24 в 14:06

Мъж от село Студена е задържан за домашно насилие

28-годишен мъж от пернишкото село Студена е бил задържан за 24 часа заради домашно насилие, съобщиха от полицията. По данни на подалата сигнал срещу него жена от месец март досега той ѝ посягал системно, като последният случай на насилие е от 2 август. Двамата нямали брак, живеели на семейни начала. От жилището, което обитавали полицаите иззели брадва..

публикувано на 05.08.24 в 13:29

Ремонтират ученическото общежитие село Раждавица

За 1 милион 366 хиляди и 964 лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде ремонтирано общежитието към началното училище "Св. св. Кирил и Методий" в кюстендилското с. Раждавица. Предстои да бъдат направени топлоизолация на сградата и покрива, подмяна на дограмата, което да осигури по-добри битови условия за децата. Ще бъде изградена и соларна..

публикувано на 05.08.24 в 12:30

Задължителна дезинфекция на влизащите от Гърция автомобили

От тази нощ всички автомобили, влизащи от Гърция към България  преминават през задължителна дезинфекция заради чумата по дребните преживни животни. Най-близките огнища в южната ни съседка са в района на Комотини. Шофьорите на тежкотоварните камиони се оплакват от  разбития терен  в зоната за дезинфекция на Кулата: "Дезинфекцията я минаваш задължително,..

публикувано на 05.08.24 в 12:23

Ограничено е движението по пътя Благоевград-Покровник

Временно движението по пътя Благоевград - Покровник е ограничено и в двете посоки поради аварирал тежкотоварен автомобил. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут, Благоевград- Зелен дол,  кръгово  движение към Покровник и обратно. Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 05.08.24 в 12:01

Разследват причините за пожара в Невестинско

Досъдебно производство е образувано в Районно управление на МВР в Кюстендил за изясняване на причините за възникването на пожара в землищата на селата Църварица и Илия. Уведомена е прокуратурата, съобщиха от полицията в Кюстендил. Г асенето на пожара, който възникна на 2 август, продължава. На място са екипи на пожарните служби и горските..

публикувано на 05.08.24 в 10:47