Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес на празника на Разлог, когато се честват 102 години от Освобождението на града, Неврокопският митрополит Серафим  отслужи тържествена света литургия

Снимка: интернет

„Отбелязването на 102-та годишнина от Освобождаването на Разлог е паметно събитие, достоен израз на дълбоко преклонение пред паметта на предците ни, отдали живота си за свободата на България.”, каза инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог в празничния ден. Нека успеем да запазим патриотичният дух, националния оптимизъм, самочувствие и паметта на предците ни, допълни още той.Празникът на Разлог започна с тържествено издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и знамето на Разлог. Ученици, учители, деца, жители и гости на града изпълниха площад „Преображение”. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Васил Левски в Разлог от Община Разлог, ОбС – Разлог, представители на институции, политически партии и сдружения, признателни граждани.Момичетата от Фолклорна група към Читалище "15 септември1903-1909г." - гр. Разлог с ръководител Лилия Лачинова изпяха песен за Разлог.Неврокопският митрополит Серафим  отслужи тържествена света литургия за здраве и благоденствие в църквата „Свето Благовещение” - Разлог.Празничната програма продължава с концерт в 17:30 часа в големия салон на читалището.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград откриват паметник на революционера Иван Михайлов

Паметник на водача на ВМРО – Иван Михайлов ще бъде открит днес в Градската градина в Благоевград.  Началният час е 14.00. Инициатор за поставянето на паметника е и новата политическа емиграция от Македония,  като автор на каменната част от паметника е Димитър Антов, бивш общинският съветник от ВМРО в София.

публикувано на 14.09.24 в 10:29

Директорът на ОПУ-Благоевград Иван Кунев е подал оставката

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  Заявлението  е подадено след извършена проверка за  възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа.  Преди дни директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 14.09.24 в 09:05

Кръстовден е

Днес Прaвocлaвнaтa хриcтиянcкa църквa oтбeлязвa eдин oт нaй-вaжнитe cи и тържecтвeни прaзници - въздвижeниe нa Cвeтия живoтвoрящ Кръcт Гocпoдeн. Cлeд cтрaдaниятa и рaзпятиeтo нa Cпacитeля кръcтът ce прeвръщa в жeртвeн знaк нa cпaceниeтo и изкуплeниeтo oт грeхa. Тoй oлицeтвoрявa жeртвeнaтa любoв, пoбeдaтa нaд злoтo, принaдлeжнocттa към хриcтиянcтвoтo...

публикувано на 14.09.24 в 08:37
На светло

Събота идва със застудяване

Днес вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, най-късно в югоизточните райони, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух.  Облачността ще е променлива, често значителна и на места от запад на изток ще превали дъжд, възможно е и да прегърми.  Дневните температури ще се понижат и максималните ще са от 16° - 18° в Северозападна..

публикувано на 14.09.24 в 08:34

Тридневен траур във Въоръжените сили за загиналите пилоти в "Граф Игнатиев"

Във Въоръжените сили е обявен тридневен траур в памет на майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин.  Двамата пилоти загинаха при подготовката на планираното за днес авиошоу по случай 20 години от приемането на България в НАТО. Самолетът им се разби край авиобаза "Граф Игнатиево". Празничното авиошоу беше отменено. Днешният 14 септември..

публикувано на 14.09.24 в 08:31

Кметът на Кюстендил награди млади доброволци

Състезателите и ръководителите на отборите "Доброволци" и "Млад доброволец", които участваха в III-те Национални състезания за доброволци и млади доброволци, и се класираха на трето и първо място бяха наградени от кмета на община Кюстендил Огнян Атанасов. Церемонията се състоя в рамките на Седмицата на пожарната безопасност, като доброволците получиха..

публикувано на 13.09.24 в 16:46

Катастрофа затруднява движението в Кресненското дефиле

Катастрофа между товарен и лек автомобил е станала преди около 15:00 часa в района на Кривия тунел в Кресненското дефиле, съобщават от пресцентъра на МВР. Двама души са транспортирани в МБАЛ-Благоевград за извършване на медицински преглед. Движението се пренасочва по заобиколния път до тунела.

публикувано на 13.09.24 в 16:27