Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” се провежда в Микрево, съорганизатор е Радио Благоевград

На 24, 25 и 26 октомври 2014 в Микрево се провежда XI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”. 
Събитието е под патронажа на Министерството на културата.

Организатор: Община Струмяни
Съорганизатори: БНР Радио Благоевград и Арт център „Илинденци”
Медия-партньор: Телевизия „Родина”

Международният фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува” Микрево посреща поредното си издание с 2800 участници от България, Македония, Сърбия, Молдова, Албания, Черна гора, Грузия и Турция. Над 22 области от България представят своите атрактивни фолклорни области. Най-много са участниците от Благоевградска и Софийска област. Над 300 са участниците от Р. Македония, три са ансамблите от Р. Сърбия.
Специални гости на фестивала са кметове-партньори от Малта, Испания, Гърция, Румъния и Турция, Сърбия. 
По време на фестивала ще се подпише споразумение за партньорство и побратимяване на община Струмяни с град Търгу Муреш, Р. Румъния.

Още с първото си издание през 2004 г. „Малешево пее и танцува” се превръща в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор. В него участват над 800 изпълнители от Югозападна България, Р Македония, Р Сърбия и Черна гора
Успешният старт се потвърждава на следващата година – 2005, когато в изданието участват над 1200 самодейци от България и над 300 от Р Македония, Гърция, Сърбия и Черна гора, Турция и Грузия. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Има представители от общините: Берово, Кочани, Радовиш, Ново село, Васильово от Р Македония, Елефтерон и Криа Вриси - от Гърция, Нова Пазова - от Сърбия и Черна гора, състави от Турция и Грузия.
Третото издание се организира под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов под мотото “Малешево пее и танцува – Европа без граници”. На 13, 14 и 15 октомври 2006г. сцената на с. Микрево отново се изпълва с 2300 посланици на красотата от страната, Грузия, Македония, Сърбия, Турция и Косово, демонстрирайки богатството и многообразието на фолклора. 
От 12 до 14 октомври 2007 г. се организира четвъртото издание на „Малешево пее и танцува”, а многобройната публика на площада в Микрево се наслаждава на красотата на традицията, песните и обичаите, танците и носиите на над 3000 участници от различни краища на страната и чужбина - Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Грузия и Косово.
Следват още по-добри и силни издания на фестивала – до днес! На сцената на малкото малешевско село хиляди посланици на автентичния и обработен фолклор демонстрират красотата на народите си, съхранена през вековете в песен, мелодия и танц.

Регламент /съкратен вариант/
Фестивалът „Малешево пее и танцува” има конкурсен характер и се организира за първи път през 2004 г.
В конкурсната програма участниците се представят с традиционен и/или обработен фолклор. От голямо значение са костюмите, реквизита и инструментариума на групите, които определят битовата вярност на народните традиции.
Фестивалната програма се оценява от жури от специалисти: фолклористи, музиковеди, хореографи, етнолози.
Фестивалната програма включва конкурси в следните категории във възрастова група до и след 18 години: фолклорни песни; фолклорни танци; фолклорни ансамбли; ансамбли за народни песни и танци; вокални групи и хорове за народни песни; инструментални групи за народна музика; индивидуални изпълнители, дуети и триа;инструменталисти ;танцови състави; клубове за народни танци

Награди: 
Голямата награда „Жар птица”, Орфееви арфи по категории, Българска роза и др.
.
Програма на фестивала:

24 октомври
09.00 – 18.00 часа: Първи фестивален ден
19.00 часа: „Светът – в ритми и песни” – концерт на изпълнители от фестивала, с участието на Ирина Паскалева, Емил Ристосков, „Щуро маке”, Димитър Коларов, Кирил Костов

25 октомври
08.00 – 18.00 часа: Втори фестивален ден
18.15 часа, фоайето на читалището: Откриване на изложба на художниците Габриеле Бергер, Мариета Конова, Аргир Манасиев, Димитър Петрински, Иван Русев.
19.00: Официална церемония по запалване на огъня на фестивала. Концерт-спектакъл „От огъня – огън” с участието на ансамбли от страната и чужбина, професионален танцов ансамбъл „Вакали” и АНЕЛИЯ.

26 октомври
08.00 – 18.00 часа: Трети фестивален ден
19.00: Концерт на КВАРТЕТ „МИСТИК”. Концерт-спектакъл „Надпей ме, надиграй ме”. Официална церемония по обявяването на лауреатите на XI Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”- Микрево. Заря. Концерт на РАЙНА.

Съпровождащи прояви:

18 октомври
Преди 60 милиона години – реката, творчески събития, посветени на 60-годишния юбилей на Иван Русев, с почетното участие на Калина Тасева, Емил Попов, Красимир Джидров, Нина Русева и др. Пресконференция за фестивала. Начало на пленера, посветен на фестивала с участието на Габриеле Бергер, Иван Русев, Аргир Манасиев, Димитър Петрински
Начало: 11.00 часа, Мраморния град – с. Илинденци

23 октомври
11.30 часа: Водосвет и официално откриване на модернизираната сграда на музея в Струмяни. Изложба „10 години археологически проучвания на праисторическо селище Илинденци – Масовец”

Награда „Златна кобилица”- 2014 за фестивала

Тази година фестивалът „Малешево пее и танцува” бе удостоен със „Златна кобилица” на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства -CIOFF – официален партньор към Юнеско. Престижната награда се връчи на международния фестивал в Микрево за дългогодишен принос в развитието и популяризирането на фолклорното изкуство и съхраняване на нематериално културното наследство на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Събуди деня" с Давид Калпачки

Водещата международна тема на седмицата: Срещата на върха на НАТО във Вашингтон - взети решения, декларации и послания - анализи на Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи. След като ДПС изключи голям брой депутати от парламентарната си група, ПП–ДБ стана втора по големина..

публикувано на 12.07.24 в 04:00

Кметът Байкушев на среща с жители: Вместо на шест, започва ремонт на две улици в Благоевград

Около 30-ина жители на улиците „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” проявиха интерес към срещата, която организира кметът на община Благоевград Методи Байкушев. Информационната среща беше във връзка с  предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има..

публикувано на 11.07.24 в 20:28

Съдия Миглена Кавалова встъпи в длъжност „съдия“ в Районен съд Благоевград

Днес в Районен съд Благоевград  встъпи в длъжност като „съдия“  Миглена Кавалова-Шекирова. Тя подписа акт за встъпване в длъжност, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт. Това стана в присъствието на председателя на Районен съд-Благоевград  съдия Румяна Митева, съдия Петър Узунов- председател на Окръжен съд-Благоевград, съдия Лилия Масева-..

публикувано на 11.07.24 в 17:33

Започна подготовката за пренасянето на статуята, открита наскоро в античен град Хераклея Синтика край Петрич

 Взети са точните ѝ размери и е инсталирана специална метална конструкция, така че безценната скулптура да бъде възможно най-безопасно повдигната и опакована, а след това превозена до Историческия музей в Петрич, съобщиха на фейсбук страницата на Археология Булгарика. „Още не мога да кажа кога точно ще завърши целият процес, за нас най-важното е да..

публикувано на 11.07.24 в 16:37

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26