Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития на 30 октомври

Снимка: Иван Лазов

Областният управител Димитър Димитров свиква днес от 14:00 часа заседание на комисията по зимно поддържане, което ще се проведе в конферентната зала на Областна администрация-Благоевград.

От 1 ноември ще има денонощни дежурства на опорните пунктове при проходите „Предел“, „Попови ливади“ и „Юндола“, с оглед обезпечаване на пътищата при зимна обстановка.

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и посланикът на Република Италия Н.Пр. Марко Контичели лично ще наградят отличените в конкурса в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Церемонията ще се състои днес от 10.00 часа в благоевградската зала «22 септември».

Редовна сесия на Общинския съвет ще се проведе днес в Перник. На гласуване в зала отново ще бъде подложена докладната, с която се иска разрешение Община Перник да ползва овърдрафт от банка. Кредитът е в размер на 500 000 лева и с него се гарантират заплатите на служителите в администрацията.

33-тото редовно заседание на Общински съвет-Кюстендил ще се проведе днес от 14 часа. Предварително обявения дневен ред включва за обсъждане и гласуване 21 докладни записки, внесени от кмета Петър Паунов. Съветниците ще приемат плана за ползване на дървесина от общинския фонд за 2015-та година, ще дадат разрешение за откриване на нова социална услуга - трапезария за бедни граждани и на посетителски център във възстановената крепостна стена "Хисърлъка". Ще разгледат предложение за изграждане на паметник на художника Стоян Венев във връзка със 110-ата годишнина от рождението му.

С конференцията "Политики на историята през 21-ви век" Югозападният университет "Неофит Рилски" ще отбележи стогодишния юбилей на събитието, което оставя незаличим отпечатък върху европейския 20-ти век - Първата световна война. Нейните последици играят в последвалото столетие решаваща роля в определящи развитието на Европа (и света) социални, политически, културни и икономически процеси.

Днес от 10:00 ч. в Университетски център "Бачиново" ще се проведе юбилейната конференция "20 години специалност „Кинезитерапия". Проведените до сега конференции обединиха усилията на учени от България и Европейските страни в стремежа им към по-ефективна научна и практическа работа в областта на кинезитерапията и медицинските специалности, тясно свързани с нея.

Днес от 17.30 часа в залата на Регионалния исторически музей – Благоевград, Обединеният детски комплекс за пореден път тържествено ще отбележи един от най-светлите празници на България - Денят на народните будители. На този празник Обединен детски комплекс ще награди с Почетна грамота и статуетка, институции и личности – учители, директори и общественици, които със своята всеотдайност, личен пример, дългогодишно сътрудничество и активна подкрепа.

Първи по рода си конкурс по приложно изкуство организира Общинският детски комплекс-Петрич, озаглавен "Чудните творения на есента". Проявата е посветена на 20-ия рожден ден на комплекса, който ще бъде отбелязан в навечерието на Деня на народните будители. Целта на конкурса е да стимулира творческата енергия на децата в областта на приложното изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С редица събития Благоевград отбеляза Международния ден за борба с наркотиците

Отворено заседание и Ден на отворените врати за ученици, родители, учители, граждани и семейства проведе Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград. Събитията са по повод Международния  ден за борба с наркотиците.  Във фоайето на община Благоевград беше открита изложба под наслов „България за превенцията и против наркотиците“...

публикувано на 26.06.24 в 15:00

Методи Байкушев се срещна с посланика на Р Северна Македония

Кметът на Благоевград Методи Байкушев се срещна днес с посланика на Р Северна Македония Агнеса Руси Поповска и представители на Македоно-българска стопанска камара. Развитието на бизнеса и насърчаването на инвестиции от двете страни, образователния и културен обмен бяха във фокуса на срещата. Декларирана бе взаимна готовност за общи инициативи и..

публикувано на 26.06.24 в 14:39

Задържаха двама мъже за телесна повреда на полицай в Благоевград

Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по досъдебно производство за  хулиганство и причиняване на телесна повреда на полицейски орган. Около 10,45 ч. на 25.06.2024 г. в централната част на гр. Благоевград на ул. „Трети март“ полицейските служители от 01 РУ Благоевград извършвали проверка на МПС в изпълнение на..

публикувано на 26.06.24 в 13:50

6.7% от населението в Дупница са без работа

989 жители на община Дупница или 6,7% от икономически активното население са без работа към момента.  В община Бобов дол нивото на безработица е 6,6%, в Сапарева баня – 5,2%, в Рила – 7,8%, Кочериново – 6,4% и Бобошево – 7,8%. Новорегистрираните безработни са 215, работа са започнали 195 души. Обявени са 78 свободни работни места, основно в сферата на..

публикувано на 26.06.24 в 13:17

Задържаха 20-годишна перничанка за хулиганство на пътя

20-годишна перничанка е задържана за до 24 часа за хулиганство на пътя и повреждане на чуждо имущество. Екшънът започнал вчера вечерта на автомагистрала „Струма“. В района на село Големо Бучино, 20-годишната перничанка хвърлила кенче с безалкохолно по автомобила на 54-годишен мъж от столицата. Двете коли продължили и на пътен възел „Даскалово“ спрели в..

публикувано на 26.06.24 в 12:22

150-метрова ограда грейна в цветовете на българския трибагреник

Оградата на детската градина в благоевградското село Церово грейна в цветовете на българския трибагреник. Тя бе пребоядисана в края на миналата седмица от служителите на столична фирма, които решиха да изненадат децата и семействата в благоевградското с. Церово. Преди традиционния си тиймбилдинг, който компанията проведе в Банско, те..

публикувано на 26.06.24 в 11:49

Тошко Йорданов при Радев: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

"Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма".  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев, пише БНР. "Ниската..

публикувано на 26.06.24 в 11:35